Er julens yndlingskrydderi i virkeligheden farligt?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kanel er en fast ingrediens i utallige julelækkerier – men kan det være skadeligt for kroppen?

Det er i risengrød, småkager, gløgg og endda morgenmaden.

Men hvorfor er dette krydderi blevet synonymt med julen, og kan vi faktisk få for meget af det?

Svaret ligger i kemien

Kanel smager skønt, men det indeholder et stof kaldet kumarin, som kan være problematisk i store mængder.

Kumarin findes især i kassiakanel, der er den type, vi typisk bruger i Danmark.

Læs også: Disse “sunde” snacks kan skade dine og dit barns tænder

Seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at kumarin i høje doser kan skade leveren.

For langt de fleste mennesker er det ufarligt at spise kanel i normale mængder, men hvis man dagligt spiser store mængder, som eksempelvis i kanelholdig te eller morgenmad, kan man overskride den daglige indtagelse af kumarin.

For voksne svarer grænsen til cirka 1,4 gram kassiakanel dagligt, mens børn kun kan tåle 0,3 gram.

Et par rundhåndede drys på risengrøden i december er ikke farligt, men overdreven brug kan være risikabelt, især for små børn.

Læs også: Det sker der med din krop, når du dropper koffein

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Hvordan nyder du kanel med måde?

Kanelens smag kan let doseres, så man ikke risikerer overforbrug.

Ved at blande kanel med sukker til kanelsukker eller bruge mindre koncentrationer i te og bagværk, kan man holde sit kumarinindtag nede.

For dem, der elsker kanel og bruger det ofte, kan det være en idé at vælge Ceylonkanel fremfor kassiakanel.

Læs også: Glem brune ris: Disse madvarer indeholder flere fibre

Ceylonkanel har langt lavere kumarinindhold og giver en mildere smag, der passer godt til de fleste opskrifter.

Bør du bekymre dig?

I juleperioden kan de fleste danskere roligt nyde deres kanelsnaskede lækkerier.

Men hvis du er en af dem, der spiser kanel hver dag, eller har små børn, der elsker havregrød med kanelsukker, kan det være en god idé at holde lidt igen.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Ny tilbagekaldelse fra Lidl: Tjek dit køleskab nu

LÆS OGSÅ: Sund risalamande på 5 minutter

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

Læs også: Spis dig til lavere kolesteroltal – her er frugterne der virker

Andre Artikler

Sådan slipper du af med tandsten på den rigtige måde

Tandsten lyder måske harmløst, men konsekvenserne kan være alt andet end det.Hvis du tror, at du kan...

13 ting der kan øge din risiko for Alzheimers ifølge forskning

Mange bekymrer sig om Alzheimers først i alderdommen, men forskning viser, at sygdommen ofte har årtiers forløb, før...

Ny virus minder om Corona: 7.000 er allerede smittet og eksperter advarer om langvarige symptomer

I Kina er der registreret omkring 7.000 nye smittetilfælde på blot én måned, og myndighederne reagerer nu med skærpede tiltag.

Nyt studie afslører: Derfor får nogle børn langt oftere astma

Et nyt europæisk studie viser en klar sammenhæng mellem børns risiko for astma og deres forældres socioøkonomiske vilkår.

Sådan slipper du af med tandsten på den rigtige måde

Tandsten lyder måske harmløst, men konsekvenserne kan være alt andet end det.Hvis du tror, at du kan...

13 ting der kan øge din risiko for Alzheimers ifølge forskning

Mange bekymrer sig om Alzheimers først i alderdommen, men forskning viser, at sygdommen ofte har årtiers forløb, før...

Ny virus minder om Corona: 7.000 er allerede smittet og eksperter advarer om langvarige symptomer

I Kina er der registreret omkring 7.000 nye smittetilfælde på blot én måned, og myndighederne reagerer nu med skærpede tiltag.