Er julens yndlingskrydderi i virkeligheden farligt?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kanel er en fast ingrediens i utallige julelækkerier – men kan det være skadeligt for kroppen?

Det er i risengrød, småkager, gløgg og endda morgenmaden.

Men hvorfor er dette krydderi blevet synonymt med julen, og kan vi faktisk få for meget af det?

Svaret ligger i kemien

Kanel smager skønt, men det indeholder et stof kaldet kumarin, som kan være problematisk i store mængder.

Kumarin findes især i kassiakanel, der er den type, vi typisk bruger i Danmark.

Læs også: Denne type morgenmad holder dig mæt længst

Seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at kumarin i høje doser kan skade leveren.

For langt de fleste mennesker er det ufarligt at spise kanel i normale mængder, men hvis man dagligt spiser store mængder, som eksempelvis i kanelholdig te eller morgenmad, kan man overskride den daglige indtagelse af kumarin.

For voksne svarer grænsen til cirka 1,4 gram kassiakanel dagligt, mens børn kun kan tåle 0,3 gram.

Et par rundhåndede drys på risengrøden i december er ikke farligt, men overdreven brug kan være risikabelt, især for små børn.

Læs også: Diætister deler deres sunde efterårsdrikke, der slår pumpkin spice latte

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Hvordan nyder du kanel med måde?

Kanelens smag kan let doseres, så man ikke risikerer overforbrug.

Ved at blande kanel med sukker til kanelsukker eller bruge mindre koncentrationer i te og bagværk, kan man holde sit kumarinindtag nede.

For dem, der elsker kanel og bruger det ofte, kan det være en idé at vælge Ceylonkanel fremfor kassiakanel.

Læs også: Disse 11 typer har særlig gavn af at drikke kokosvand hver dag

Ceylonkanel har langt lavere kumarinindhold og giver en mildere smag, der passer godt til de fleste opskrifter.

Bør du bekymre dig?

I juleperioden kan de fleste danskere roligt nyde deres kanelsnaskede lækkerier.

Men hvis du er en af dem, der spiser kanel hver dag, eller har små børn, der elsker havregrød med kanelsukker, kan det være en god idé at holde lidt igen.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: For mange bakterier i tyndtarmen kan forstyrre fordøjelsen - her er løsningen

LÆS OGSÅ: Sund risalamande på 5 minutter

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

Læs også: Ny forskning: Rygning under graviditet kan mindske dit barns risiko for diabetes

Andre Artikler

Sorte halloween-burgerboller – uhyggeligt lækre

Er du klar til at imponere til næste halloween-fest med noget helt anderledes? Så får du her en opskrift på sunde Halloween burgerboller.

Populært produkt brugt af kvinder verden over viser uventet sundhedsrisiko

Eksperter slår alarm efter fund i produkt, der bruges månedligt af kvinder verden over.

Tidlige tegn på hjernesvulster, som din krop advarer dig om

En hjernesvulst kan i begyndelsen give uskyldige symptomer, som let forveksles med stress, træthed eller migræne.Men jo...

Ny metode viser lovende resultater mod aldring og Alzheimers i museforsøg

Et forskerhold har med succes brugt laboratoriefremstillede immunceller til at forbedre hukommelse og hjernefunktion hos mus med tegn...

Sorte halloween-burgerboller – uhyggeligt lækre

Er du klar til at imponere til næste halloween-fest med noget helt anderledes? Så får du her en opskrift på sunde Halloween burgerboller.

Populært produkt brugt af kvinder verden over viser uventet sundhedsrisiko

Eksperter slår alarm efter fund i produkt, der bruges månedligt af kvinder verden over.

Tidlige tegn på hjernesvulster, som din krop advarer dig om

En hjernesvulst kan i begyndelsen give uskyldige symptomer, som let forveksles med stress, træthed eller migræne.Men jo...