Er julens yndlingskrydderi i virkeligheden farligt?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kanel er en fast ingrediens i utallige julelækkerier – men kan det være skadeligt for kroppen?

Det er i risengrød, småkager, gløgg og endda morgenmaden.

Men hvorfor er dette krydderi blevet synonymt med julen, og kan vi faktisk få for meget af det?

Svaret ligger i kemien

Kanel smager skønt, men det indeholder et stof kaldet kumarin, som kan være problematisk i store mængder.

Kumarin findes især i kassiakanel, der er den type, vi typisk bruger i Danmark.

Læs også: Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

Seniorrådgiver Kirsten Pilegaard, seniorrådgiver og ansat på Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering under DTU Fødevareinstituttet, forklarer, at kumarin i høje doser kan skade leveren.

For langt de fleste mennesker er det ufarligt at spise kanel i normale mængder, men hvis man dagligt spiser store mængder, som eksempelvis i kanelholdig te eller morgenmad, kan man overskride den daglige indtagelse af kumarin.

For voksne svarer grænsen til cirka 1,4 gram kassiakanel dagligt, mens børn kun kan tåle 0,3 gram.

Et par rundhåndede drys på risengrøden i december er ikke farligt, men overdreven brug kan være risikabelt, især for små børn.

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Hvordan nyder du kanel med måde?

Kanelens smag kan let doseres, så man ikke risikerer overforbrug.

Ved at blande kanel med sukker til kanelsukker eller bruge mindre koncentrationer i te og bagværk, kan man holde sit kumarinindtag nede.

For dem, der elsker kanel og bruger det ofte, kan det være en idé at vælge Ceylonkanel fremfor kassiakanel.

Læs også: Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Ceylonkanel har langt lavere kumarinindhold og giver en mildere smag, der passer godt til de fleste opskrifter.

Bør du bekymre dig?

I juleperioden kan de fleste danskere roligt nyde deres kanelsnaskede lækkerier.

Men hvis du er en af dem, der spiser kanel hver dag, eller har små børn, der elsker havregrød med kanelsukker, kan det være en god idé at holde lidt igen.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

LÆS OGSÅ: Sund risalamande på 5 minutter

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Andre Artikler

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.