Er skrabeæg eller økologiske æg sundest for dig?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt, at fritgående æg er det sundere valg, men er det virkelig sandt?

Du betaler måske overpris for dine æg – sandheden vil overraske dig

Æg er en fast bestanddel i mange danskeres morgenmad, og de markedsføres i et væld af varianter – fra buræg og skrabeæg til økologiske og fritgående.

Men hvad får du egentlig for de ekstra kroner, når du vælger fritgående æg?

Trods den udbredte opfattelse, viser forskning, at næringsindholdet i æg ikke nødvendigvis afhænger af, hvordan hønen har levet.

Læs også: Dårlig ånde? Denne hverdagsfrugt kan være din nye redning

Ifølge American Egg Board er det snarere hønens foder, der afgør, hvor næringsrigt ægget er.

Æg fra høns med specielt beriget foder – eksempelvis med omega-3 eller ekstra D-vitamin – har mere at byde på ernæringsmæssigt end æg, hvor der blot står “fritgående” på pakken.

Det er derfor vigtigt at tjekke næringsdeklarationen fremfor blot etiketten.

En undersøgelse fra 2021 i Nova Scotia fandt ganske vist, at fritgående æg havde en smule mere af aminosyren cystein og lidt lavere kolesterolniveau, men proteinindholdet var det samme som i konventionelle æg.

Læs også: Læger advarer: Disse 3 fødevarer sender kolesteroltallet i vejret

Koster det mere – uden grund?

Pris spiller også en rolle i forbrugerens valg af æg. Fritgående æg og brunskallede æg koster typisk mere, men prisen afspejler i mange tilfælde produktionsmetoden – ikke ernæringsmæssig værdi.

At et æg er dyrere, betyder altså ikke nødvendigvis, at det er sundere.

Det gælder også for de brunskallede æg, som ofte har en højere pris, fordi hønsene, der lægger dem, er større og har brug for mere foder.

Smag, etik og æstetik

For mange handler æg ikke kun om næring. Smag, etik og visuelle indtryk er også med til at forme valget.

Læs også: Ny forskning: Din næse saboterer måske dit vægttab

En undersøgelse fra 2020 viste, at blommenes farve faktisk var det vigtigste for forbrugerne – vigtigere end smag, lugt eller tekstur.

Æg fra gårde, hvad enten de var brun- eller blåskallede, scorede også højere på smag end både fritgående og buræg.

Ydermere betyder produktionsmetoden noget for forbrugernes opfattelse af æggenes kvalitet og sikkerhed.

Mange vælger fritgående af hensyn til dyrevelfærd – ikke fordi de er sundere.

Læs også: Du gør alt rigtigt – men taber dig ikke? Det kan ligge i dine gener

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: 101-årig afslører sine hemmeligheder til et sundt liv

Andre Artikler

Dårlig ånde? Denne hverdagsfrugt kan være din nye redning

En helt almindelig frugt kan være dit hemmelige våben mod dårlig ånde – og du har den sikkert allerede derhjemme.

Læger advarer: Disse 3 fødevarer sender kolesteroltallet i vejret

Disse tre helt almindelige madvarer kan være skyld i, at dit kolesteroltal stiger uden du opdager det.

9 tidlige tegn på diabetes du ikke må ignorere

Diabetes kan udvikle sig snigende og give signaler, som mange overser i hverdagen. Men jo tidligere sygdommen opdages,...

Du behøver aldrig rulle sushi igen: Denne bowl smager endnu bedre

Glem besværet med sushimåtter og rulleteknikker. Med denne nemme og velsmagende sushi bowl får du smagen af japansk luksus serveret direkte i en skål.

Dårlig ånde? Denne hverdagsfrugt kan være din nye redning

En helt almindelig frugt kan være dit hemmelige våben mod dårlig ånde – og du har den sikkert allerede derhjemme.

Læger advarer: Disse 3 fødevarer sender kolesteroltallet i vejret

Disse tre helt almindelige madvarer kan være skyld i, at dit kolesteroltal stiger uden du opdager det.

9 tidlige tegn på diabetes du ikke må ignorere

Diabetes kan udvikle sig snigende og give signaler, som mange overser i hverdagen. Men jo tidligere sygdommen opdages,...