Forskning: Kan små doser af allergifremkaldende mad beskytte dit barn?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange forældre drømmer om at slippe for bekymringen, når deres barn har en fødevareallergi. Men hvad nu, hvis man kunne lære kroppen ikke at reagere? Forskere har kigget nærmere på, om små doser af allergifremkaldende mad kan vende udviklingen.

Små mængder kan styrke immunforsvaret

Foto Shutterstockcom

Nye studier viser, at det måske er muligt at gøre børns kroppe mere tolerante overfor allergifremkaldende fødevarer, hvis de får små, kontrollerede mængder over længere tid.

Metoden kaldes oral immunterapi

Foto Shutterstockcom

Behandlingen går ud på gradvist at introducere eksempelvis peanuts eller æg i barnets kost i bittesmå mængder, så kroppen langsomt vænner sig til stoffet.

Forskningen fokuserer primært på peanuts

Peanuts Food” af Michal Kulesza/ CC0 1.0

Selvom ideen er lovende, er det kun peanuts, der for alvor er blevet undersøgt. Det er derfor uvist, om metoden virker på andre fødevarer som mælk, soja eller fisk.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Nogle børn vokser naturligt fra allergien

Kids Playing” af Family Moments/ CC0 1.0

Et problem med studierne er, at nogle børn under alle omstændigheder vokser fra deres allergi. Det gør det svært at sige, om forbedringen skyldes behandlingen eller naturlig udvikling.

Det perfekte tidspunkt er ukendt

People Kid” af Aaron Mello/ CC0 1.0

Forskerne er endnu ikke sikre på, hvornår det er bedst at starte behandlingen. Der kan være et vindue i barndommen, hvor kroppen lettere lærer at tolerere maden – men tidspunktet er uklart.

Risikoen for bivirkninger er reel

Foto Shutterstockcom

Behandlingen er ikke uden fare. Nogle børn oplever mavekneb, udslæt eller i sjældne tilfælde alvorlige allergiske reaktioner som anafylaktisk chok under behandlingen.

Behandlingen fjerner ikke allergien

Foto Shutterstockcom

Målet med immunterapi er at mindske risikoen for alvorlige reaktioner, ikke at kurere allergien. Mange børn vil stadig skulle være varsomme med mængden af den fødevare, de ikke tåler.

Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Tålmodighed er nøglen

Foto Shutterstockcom

For at bevare effekten skal barnet som regel fortsætte med at spise små doser af den allergifremkaldende mad – ofte hver eneste dag i flere år.

Behandlingen skal ske under opsyn

Foto Shutterstockcom

Eksperterne understreger, at oral immunterapi ikke må prøves derhjemme. Den skal foregå på hospitaler eller klinikker med læger til stede, der kan gribe ind ved en alvorlig reaktion.

Forskningen er ikke færdig

Foto Shutterstockcom

Det canadiske studie, som har givet anledning til debatten, viser potentiale – men danske forskere advarer om, at studiet ikke giver endelige svar. Flere undersøgelser er nødvendige, før metoden kan anbefales bredt.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Læs også: Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...