Fysikere har fundet svaret! Her er den perfekte pasta

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En gruppe fysikere har skabt den perfekte pasta – men deres metode vil få enhver italiensk bedstemor til at ryste på hovedet.

Cacio e pepe er kendt for sin enkelthed: pasta, pecorino (ost) og sort peber. Men bag den beskedne opskrift gemmer sig en frustrerende udfordring – at opnå en silkeblød sauce uden klumper.

Traditionelt bruger man det stivelsesholdige pastavand til at binde ost og peber sammen.

Alligevel ender mange med en klæbrig, kornet masse i stedet for den ønskede cremede konsistens.

Selv dygtige hjemmekokke kæmper ofte med at styre temperaturen og konsistensen, især fordi ost reagerer følsomt på varme.

Læs også: 5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Fysikere tager skeen i den anden hånd

Et hold europæiske fysikere valgte at nærme sig problemet videnskabeligt.

Gennem en række eksperimenter kortlagde de, hvordan ostens proteiner ændrer struktur ved opvarmning – og hvordan det fører til klumpdannelse.

Ved at teste forskellige mængder stivelse og temperaturer, fandt de frem til den perfekte metode.

I stedet for at bruge pastavand skal man opløse 5 gram tørret stivelse i 50 gram vand og varme det op, indtil det bliver klart og tykt.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Herefter nedkøles blandingen, hvorefter den tilsættes ost og peber og blandes med pasta.

Det afgørende er, at pastaen ikke er for varm – ellers risikerer man stadig en ødelagt sauce.

Den overraskende og kontroversielle konklusion

Pastaens eget kogevand indeholder slet ikke nok stivelse til at sikre en klumpfri sauce.

I stedet foreslår de en præcis stivelsesprocent mellem 2 og 3 procent i forhold til osten.

Læs også: Spidskålssalat med feta, æble og saltmandler

Dermed får man en sauce, der forbliver glat – også uden præcis temperaturkontrol. Det er dog måske ikke sådan, at mamma lavede den i det italienske køkken. Men det virker.

Artiklen er baseret på informationer fra The Guardian.

Læs også: Sorte halloween-burgerboller - uhyggeligt lækre

Andre Artikler

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.