Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 1

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

1. Kostråd – Spis varieret – få alle næringsstoffer

Sundhedsstyrelsens første kostråd fokuserer på vigtigheden af at spise varieret.

Det betyder, at vi bør sikre os, at vi får alle de nødvendige næringsstoffer, som vores krop har brug for.

For at vi kan holde os sunde og raske, er det essentielt at indtage en bred vifte af vitaminer, mineraler, proteiner, fedt og kulhydrater.

Foto Shutterstockcom

Når vi spiser varieret, minimerer vi risikoen for at mangle vigtige næringsstoffer.

Læs også: Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

Hver fødevaregruppe bidrager med noget unikt, og ved at inkludere forskellige typer fødevarer kan vi sikre os, at kroppen får det, den behøver for at fungere optimalt.

Foto Shutterstockcom

Frugt og grøntsager er essentielle for at få de nødvendige vitaminer og mineraler, der understøtter kroppens immunsystem og generelle funktion.

Mørkegrønne grøntsager som spinat og broccoli er særligt rige på vitaminer og antioxidanter, der kan modvirke betændelse og styrke kroppens celler.

Fuldkorn giver os fibre, som er vigtige for fordøjelsen og vores hjertesundhed.

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Foto Shutterstockcom

En god måde at sikre variation på er at inkludere både plantebaserede og animalske produkter i kosten.

Plantebaserede fødevarer som grøntsager, frugt, bælgfrugter og fuldkorn er rige på fibre, vitaminer og antioxidanter.

Animalske produkter som fisk, kød, æg og mejeriprodukter giver os protein, kalk og D-vitamin.

Foto Shutterstockcom

En balanceret kost kræver også at du tænker over dine fødevarevalg.

Læs også: Derfor bør du spise græskar hele efteråret

For eksempel kan du vælge magert kød som kylling og kalkun i stedet for de mere fedtrige udskæringer af rødt kød.

At spise varieret handler om at inkludere mange farver og typer af fødevarer på din tallerken, hvilket giver kroppen alle de næringsstoffer, den behøver for at være sund.

Ved at spise varieret kan vi opnå en sundere og mere afbalanceret kost, som både fremmer vores helbred og giver os energi til at klare hverdagens udfordringer.

Læs også: Dette sker i din krop, hvis du spiser kål

Andre Artikler

Fra hovedpine til søvnløshed: Sådan viser stress sig i din krop

Stress er en naturlig del af livet, men når presset bliver konstant, kan kroppen begynde at vise tydelige...

Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

Den blev udråbt som det sunde og bæredygtige alternativ. Men du bør måske tænke dig om, før du hælder den op.

Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Et nyt britisk studie viser, at en ganske almindelig grøntsag kan have overraskende store fordele for ældre menneskers...

Derfor bør du spise græskar hele efteråret

Græskar forbindes ofte med efterår, men mange ved ikke, om det egentlig er en frugt eller en grøntsag....

Fra hovedpine til søvnløshed: Sådan viser stress sig i din krop

Stress er en naturlig del af livet, men når presset bliver konstant, kan kroppen begynde at vise tydelige...

Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

Den blev udråbt som det sunde og bæredygtige alternativ. Men du bør måske tænke dig om, før du hælder den op.

Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Et nyt britisk studie viser, at en ganske almindelig grøntsag kan have overraskende store fordele for ældre menneskers...