Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 3

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

3. kostråd – Vælg fuldkorn – bedre for fordøjelsen

Fuldkorn er en central del af en sund og balanceret kost, og Sundhedsstyrelsen anbefaler at vælge fuldkorn frem for raffinerede kornprodukter.

Fuldkornsprodukter, som indeholder hele kornet – både skal, kim og endosperm – er rige på fibre, vitaminer og mineraler, der gavner både fordøjelsen og den generelle sundhed.

Foto Shutterstockcom

En af de største fordele ved fuldkorn er indholdet af kostfibre.

Fibre er essentielle for en sund fordøjelse, da de hjælper med at regulere tarmfunktionen og fremme en regelmæssig afføring.

Læs også: Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

De virker som en naturlig “børste” for tarmene, hvilket kan hjælpe med at forhindre forstoppelse.

Derudover bidrager fibre til at opretholde en sund tarmflora, som er vigtig for immunsystemet og generelt velvære.

Foto Shutterstockcom

Fuldkorn har også en positiv effekt på blodsukkeret.

De komplekse kulhydrater i fuldkorn fordøjes langsommere end de raffinerede versioner, hvilket betyder, at blodsukkeret stiger langsommere og mere stabilt.

Læs også: Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Dette kan hjælpe med at forebygge blodsukkerudsving og er særligt vigtigt for personer med diabetes eller dem, der ønsker at undgå risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Foto Shutterstockcom

Eksempler på fuldkornsprodukter inkluderer fuldkornsbrød, havregryn, quinoa, brun ris, bulgur og perlebyg.

Disse fødevarer er ikke kun næringsrige, men også meget alsidige og kan indgå i mange måltider – fra morgenmaden til middagen.

For eksempel kan du starte dagen med en skål havregryn, bruge quinoa som base i en salat eller vælge fuldkornsbrød til sandwich.

Læs også: Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Foto Shutterstockcom

At vælge fuldkorn frem for raffinerede kornprodukter er en enkel, men effektiv måde at forbedre din kost på.

Fuldkorn hjælper ikke kun med at fremme en sund fordøjelse, men understøtter også en stabil energiforsyning og et sundt hjerte.

Læs også: Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Andre Artikler

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.

Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Stress forbindes ofte med tempo og forventninger, men kosten kan også påvirke kroppen på en overset måde.

Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Mange ser en smule alkohol som en ufarlig del af hverdagen, men ny forskning viser noget andet.

Sæd fra donor med arvelig kræftrisiko brugt i flere europæiske lande

En international sag rejser nye spørgsmål om tillid, kontrol og skjulte risici i Europas fertilitetssystemer.

Pesticidniveauer varierer afhængigt af varens oprindelsesland, viser rapport

Mange forbrugere vælger frugt og grønt ud fra pris og udseende. Nye tal peger dog på, at oprindelseslandet kan spille en afgørende rolle.

Disse almindelige fødevarer kan være med til at stresse kroppen

Stress forbindes ofte med tempo og forventninger, men kosten kan også påvirke kroppen på en overset måde.

Ny forskning: Moderat mængde alkohol kan øge risikoen for kræft

Mange ser en smule alkohol som en ufarlig del af hverdagen, men ny forskning viser noget andet.