Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

I denne artikelserie vil Gitte Høj, medstifter af MELIO, konsulent og professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring, vaner og forandringer, samt Sara Maria Franch-Mærkedahl, medstifter af MELIO, forfatter og tv-vært, give en dybdegående gennemgang af de officielle kostråd.

9. kostråd – Vær opmærksom på portionsstørrelser

Selvom det er vigtigt at spise sundt og vælge næringsrige fødevarer, er det lige så vigtigt at være opmærksom på, hvor meget du spiser.

Store portioner, selv af sunde fødevarer, kan føre til overforbrug af kalorier, hvilket på sigt kan øge risikoen for vægtøgning og andre sundhedsproblemer som forhøjet blodtryk og type 2-diabetes.

Derfor er det en god idé at være bevidst om portionsstørrelserne, især i en tid hvor store mængder mad ofte serveres, både hjemme og på restauranter.

Foto Shutterstockcom

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi bruger mindre tallerkener og skåle som en måde at hjælpe med at kontrollere portionsstørrelserne.

Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Når tallerkenen er stor, kan det være svært at vurdere, hvor meget mad der faktisk er passende.

Ved at vælge en mindre tallerken kan du visuelt reducere mængden af mad, hvilket kan hjælpe med at undgå, at du spiser mere, end du har brug for.

Det handler om at skabe balance og sikre, at du ikke overskrider dit kaloriebehov.

Foto Shutterstockcom

En anden vigtig strategi er at lytte til kroppens sult- og mæthedssignaler.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling

Mange af os spiser ofte mere, end vi egentlig behøver, enten fordi vi er vant til at spise store portioner, eller fordi vi føler os presset til at spise op.

Men vores kroppe giver os naturlige signaler, når vi er mæt, og det er vigtigt at lære at genkende disse signaler.

Ved at spise langsomt og give dig selv tid til at føle dig mæt, kan du undgå at spise for meget.

Foto Shutterstockcom

At være opmærksom på portionsstørrelser handler ikke kun om at kontrollere kalorieindtaget, men også om at skabe en sundere og mere mindful spiseoplevelse.

Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner

Ved at bruge mindre tallerkener og lytte til kroppens signaler kan du hjælpe med at opretholde en sund vægt og undgå de sundhedsrisici, der er forbundet med overforbrug af kalorier.

Det er en enkel, men effektiv metode til at spise mere afbalanceret og leve sundere.

Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Andre Artikler

Regeringen vil gøre det gratis at få et årligt tandeftersyn

Et nyt udspil om årlige, gratis tandeftersyn til alle voksne vækker debat, fordi ordningen kan forstærke eksisterende forskelle i befolkningens tandsundhed.

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Regeringen vil gøre det gratis at få et årligt tandeftersyn

Et nyt udspil om årlige, gratis tandeftersyn til alle voksne vækker debat, fordi ordningen kan forstærke eksisterende forskelle i befolkningens tandsundhed.

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.