Vil du gerne spise mere fisk, men er i tvivl om, hvad der egentlig er sundt?
Vi giver dig 10 populære fiskeretter, som mange spiser, vurderet ud fra deres sundhedsmæssige værdi.
Tun på dåse kan være et fint hverdagsvalg

Tun på dåse er proteinrigt og indeholder nogle omega-3 fedtsyrer.
Dog kan store tunarter akkumulere kviksølv, så vælg gerne mindre arter af tunfisk. Tun i vand er bedst, hvis du ønsker færre kalorier.
Læs også: Derfor kobler forskere rødt kød til demens og hjerteproblemer
Rejecocktail er sund – hvis du dropper dressingen

Rejerne i sig selv er sunde: Dampede eller kogte, med lavt fedtindhold og lidt kviksølv.
Problemet er saucen, som ofte er fyldt med sukker. Lav din egen sukkerfri udgave, eller spis rejerne uden dip.
Østers er sunde, men skal tilberedes

Østers indeholder både zink og protein og har lav risiko for kviksølv.
Men spis dem kogte – ikke rå – for at undgå bakterier som vibrio og hepatitis A, som ikke kan fjernes med citron, hot sauce eller alkohol.
Læs også: Skal du virkelig drikke vand, selvom du ikke er tørstig?
Grillede sardiner er både sunde og billige

Friske sardiner er spækket med omega-3 og har lavt kviksølvindhold, da de er små og kortlivede.
De er også mere miljøvenlige og ofte billigere end mange andre fisk. Gril dem hele for en god smag.
Ansjoser i salat er et lille sundhedsboost

Ansjoser er små fisk med lavt indhold af kviksølv og rigelige mængder omega-3 fedtsyrer.
Vær dog opmærksom på deres høje saltindhold – vælg gerne hvide ansjoser i eddike (boquerones) for en mildere og sundere variant.
Læs også: Du tror, det er snyd: Disse sunde cookies smager himmelsk
Bagt havkat er et sundt alternativ

Havkat, især hvis den er opdrættet i USA, er lav på kviksølv og bæredygtig.
Undgå den friturestegte version – bag den i ovnen for et sundere måltid med masser af smag og mindre fedt.
Sushi er ikke usundt – men bør spises med måde

Sushi er rig på protein og omega-3, men de rå fisk kan indeholde bakterier eller parasitter.
Dertil kommer kviksølvindholdet i populære sushi-fisk som tun. Spis det lejlighedsvis og hos pålidelige restauranter.
Læs også: 10 overraskende erstatninger for æg, du allerede har i dit køkken
Sværdfisk bør du holde dig fra

Selvom sværdfisk ikke er almindelig i danske supermarkeder, kan den findes på nogle menukort.
Den er dog kendt for at have høje niveauer af kviksølv og frarådes især gravide, børn og personer med svækket immunforsvar.
Laks er et af de sundeste valg

Laks er rig på omega-3 fedtsyrer og har et lavt indhold af kviksølv, især hvis den er vildtfanget fra Alaska.
Fjerner du skind, mørkt kød og overskydende fedt, kan du mindske mængden af uønskede stoffer som PCB’er.
Læs også: Kan du spise dig til mindre psoriasis? Det siger forskningen
Fiskefilet og pommes frites er blandt de værste

Den klassiske „fish and chips‟ er fristende, men både fisk og kartofler er dybstegt og fulde af usunde fedtstoffer og kalorier.
Tilsæt dertil tartarsauce og ketchup, og du har en kaloriebombe uden meget ernæringsmæssig værdi.
Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.