Er honning eller ahornsirup sundest?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Er du i tvivl om, hvad der egentlig er sundest – rå honning eller ahornsirup?

De to naturlige sødemidler har hver deres fordele, men også skjulte ulemper.

Honning indeholder mere sukker og kalorier

Sukker
Shutterstockcom

Selvom begge sødemidler primært består af sukker, er honning en anelse mere kalorierig.

En spiseskefuld honning indeholder cirka 61 kalorier og 16,4 gram sukker, hvorimod ahornsirup kun har 52 kalorier og 12,1 gram sukker pr. spiseskefuld.

Læs også: Frosne jordbær tilbagetrækkes efter fund af for højt pesticidindhold

Ahornsirup vinder på indhold af vigtige mineraler

Foto Shutterstockcom

Ahornsirup er rigere på flere essentielle mineraler som calcium, kalium, zink og især mangan og riboflavin – næringsstoffer, som kun findes i små mængder i honning.

Honning har antibakterielle egenskaber

Foto Shutterstockcom

Rå honning er kendt for sine naturlige antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Den er blevet brugt i århundreder til at lindre halsbetændelse, behandle sår og bekæmpe infektioner.

Ahornsirup kan forbedre insulinfølsomheden

Foto Shutterstockcom

Takket være indholdet af abscisinsyre og polyfenoler, kan ahornsirup bidrage til forbedret insulinfølsomhed og dermed understøtte et mere stabilt blodsukker – en fordel for personer med insulinresistens.

Læs også: Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

Honning kan have præbiotisk effekt

Foto Shutterstock

Honning indeholder små mængder fiber, som kan virke præbiotisk – det vil sige, at det kan fremme væksten af gavnlige bakterier i tarmen og støtte en sund tarmflora.

Ahornsirup har lavere glykæmisk indeks

Foto Shutterstockcom

Selvom begge sødemidler påvirker blodsukkeret, har ahornsirup et lavere glykæmisk indeks end honning.

Det betyder, at det potentielt giver en mindre kraftig stigning i blodsukkeret efter indtagelse.

Honning er ikke sikkert for spædbørn

Foto Shutterstockcom

Rå honning kan indeholde bakterien Clostridium botulinum, som udgør en risiko for spædbørn under 1 år.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Det kan føre til spædbarnsbotulisme – en alvorlig nervelidelse.

Ahornsirup kan indeholde tungmetaller

Foto Shutterstockcom

Under produktionen af ahornsirup kan saften komme i kontakt med metalledninger, hvilket potentielt kan føre til spor af tungmetaller i det færdige produkt.

Der er også risiko for mikroorganismer i saften.

Smagsprofilerne er vidt forskellige

Foto Shutterstockcom

Honning varierer i smag alt efter hvilke blomster, bierne har besøgt – fra mild og blomsteragtig til kraftig og karamelagtig.

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Ahornsirup afhænger derimod af årstid og sort, og kan gå fra lys og sød til mørk og næsten brændt.

Begge kan bruges til mere end bare pandekager

Foto Shutterstockcom

Både honning og ahornsirup kan bruges i dressinger, marinader, bagværk og som topping på alt fra yoghurt til grøntsager og fisk.

De er velegnede erstatninger for raffineret sukker i både søde og salte retter.

Artiklen er baseret på informationer fra Health.

Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også

Andre Artikler

Derfor har din deodorant ikke altid den ønskede effekt

Mange bruger det samme produkt hver morgen uden at skelne. Alligevel er der en vigtig forskel, som ofte overses.

Frosne jordbær tilbagetrækkes efter fund af for højt pesticidindhold

Fødevarestyrelsen har efter kontrol af et frostprodukt fundet pesticidrester, som har udløst en tilbagekaldelse.

Sådan kan du lindre tilstoppet næse i vintermånederne

Et nemt ansigtsgreb giver mange overraskende lindring fra vinterens stoppede næser – selv midt i en ny influenza­bølge.

Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

I naturen lever mange dyr af næsten den samme kost hele livet, så hvorfor skal vores være så varieret?

Derfor har din deodorant ikke altid den ønskede effekt

Mange bruger det samme produkt hver morgen uden at skelne. Alligevel er der en vigtig forskel, som ofte overses.

Frosne jordbær tilbagetrækkes efter fund af for højt pesticidindhold

Fødevarestyrelsen har efter kontrol af et frostprodukt fundet pesticidrester, som har udløst en tilbagekaldelse.

Sådan kan du lindre tilstoppet næse i vintermånederne

Et nemt ansigtsgreb giver mange overraskende lindring fra vinterens stoppede næser – selv midt i en ny influenza­bølge.