Godt nyt til alle der elsker air fryers: De er sundere for dig

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Airfryers producere kun en brøkdel af den luftforurening, som andre madlavningsmetoder skaber.

Airfryers er kendt for at være både økonomiske og effektive, men nu viser ny forskning, at de også kan være langt sundere.

Ifølge en undersøgelse fra University of Birmingham producerer airfryers en brøkdel af den luftforurening, som andre madlavningsmetoder skaber.

Det skriver Daily Mail

Luftforurening under madlavning

Forskerne sammenlignede fem forskellige madlavningsmetoder – herunder stegning, kogning og airfrying – og målte niveauerne af partikelforurening (PM) og flygtige organiske forbindelser (VOCs) under og efter tilberedningen af kyllingebryst.

Læs også: Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Resultaterne viste, at pande-stegning var den mest forurenende metode med 92,9 mikrogram PM pr. kubikmeter luft og 260 dele pr. milliard VOCs.

Til sammenligning producerede airfrying blot 0,6 mikrogram PM og 20 dele pr. milliard VOCs, hvilket gør den til den mindst forurenende metode.

LÆS OGSÅ: Så længe må du blive siddende på toilettet

Indendørs luftforurening fra madlavning kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Læs også: Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

Ifølge forskerne kan længerevarende eksponering for disse partikler øge risikoen for:

  • Hjertesvigt og hjerte-kar-sygdomme
  • Lungesygdomme som emfysem og bronkitis
  • Astmaanfald og luftvejsinfektioner
  • Øget risiko for kræft og død, især hos sårbare grupper

Professor Christian Pfrang, en af undersøgelsens forfattere, forklarer, at korrekt ventilation i køkkenet – såsom at åbne vinduer eller bruge emhætte – er afgørende for at reducere forureningens virkninger.

Et bæredygtigt valg

Ud over at være mindre forurenende er airfryers også mere energieffektive. Ifølge en undersøgelse fra forbrugerorganisationen Which? kan en airfryer være op til tre gange billigere at bruge end en traditionel ovn, især til mindre måltider.

Emily Seymour, energiredaktør hos Which?, bemærker dog, at besparelserne forsvinder, hvis man laver større portioner, der kræver flere omgange i airfryeren.

Læs også: Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

For små og hurtige måltider er airfryeren dog et godt alternativ.

Forskerne anbefaler, at man lader ventilationen fortsætte i mindst en time efter madlavning for at reducere ophobningen af partikler i hjemmet.

Dette gælder især for metoder som stegning, der kan efterlade partikler i luften længe efter, maden er færdig.

Airfryers viser sig altså ikke kun at være økonomiske, men også en mere bæredygtig og sundhedsmæssigt fordelagtig måde at lave mad på.

Læs også: Derfor kan din vægt stige, når du bruger Ozempic

LÆS OGSÅ:Din ånde kan redde dit liv – kend tegnene på skjulte sygdomme

LÆS OGSÅ: Michelle Kristensens bedste tips: Fra stresset hamsterhjul til indre ro

Læs også: Ny forskning viser, at ældre mænd og kvinder reagerer forskelligt på kosten

Andre Artikler

Her glemmer vi at vaske os hver dag – og det kan forvandle sig til en bakteriebombe

De fleste springer det over i badet – men det kan føre til infektioner, eksem og ildelugtende overraskelser.

Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Ny forskning peger på, at løsningen på forhøjet blodtryk muligvis gemmer sig i en specifik billig fødevare.

Hun døde i 11 minutter – det hun så på den anden side, vil give dig kuldegysninger

Hendes beretning vil få dig til at stille spørgsmål ved alt, som du tror, at du ved om livet og døden.

Ny forskning: Rygning og vaping øger risikoen for diabetes

Vaping og rygning bliver ofte set som to sider af samme sag – den ene bare lidt mindre...

Her glemmer vi at vaske os hver dag – og det kan forvandle sig til en bakteriebombe

De fleste springer det over i badet – men det kan føre til infektioner, eksem og ildelugtende overraskelser.

Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

Ny forskning peger på, at løsningen på forhøjet blodtryk muligvis gemmer sig i en specifik billig fødevare.

Hun døde i 11 minutter – det hun så på den anden side, vil give dig kuldegysninger

Hendes beretning vil få dig til at stille spørgsmål ved alt, som du tror, at du ved om livet og døden.