Kroppens reaktion på et højt proteinindtag

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Protein spiller en afgørende rolle i kroppens funktioner og er nødvendigt for sundhed og vækst. Men kan man få for meget af det gode?

Her får du et overblik over, hvad forskningen siger om proteinbehov, potentielle risici og sundhedsfordele.

Dagligt behov

Foto Shutterstockcom

Proteinbehovet afhænger af faktorer som vægt, alder, aktivitetsniveau, kropssammensætning og generel sundhed.

Anbefalet mængde

Foto Shutterstockcom

Den anbefalede daglige mængde protein er 1,2 – 1,5 gram per kilo kropsvægt, ifølge Sundhed.dk.

Læs også: Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Protein i den danske kost

Foto Shutterstockcom

Ifølge sundhed.dk indeholder en almindelig dansk kost omkring 1,1 gram protein pr. kilo kropsvægt, hvilket betyder, at de fleste næsten får dækket deres daglige proteinbehov gennem kosten.

Ekstra behov hos atleter

Foto rblfmr Shutterstockcom

Atleter kan have endnu højere proteinbehov for at støtte muskelopbygning og restitution.

Øget behov under graviditet og amning

Foto Shutterstockcom

Gravide og ammende har brug for mere protein end gennemsnittet, da de bruger meget energi på at skabe og made babyen.

Ældre voksne har også behov for mere

Foto Shutterstockcom

Ældre mennesker kan have gavn af et højere proteinindtag for at bevare muskelmasse og styrke.

Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner

Bekymringer om højt proteinindtag

Blodprop, hjerteanfald
Foto Shutterstockcom

Der har været bekymring for, om højt proteinindtag kan skade nyrer, hjerte eller knogler, men forskningen støtter ikke disse antagelser.

Protein og hjertesundhed

Foto Shutterstockcom

Studier viser ingen sammenhæng mellem højt proteinindtag og øget risiko for hjertesygdom.

Ingen øget risiko for slagtilfælde

Foto Shutterstockcom

En gennemgang fra 2023 publiceret i Nutrients fandt ingen forbindelse mellem et højt proteinindtag og risikoen for slagtilfælde eller hjerte-relateret dødelighed.

Protein og knoglesundhed

Foto Shutterstockcom

Nyere forskning viser, at et højere proteinindtag kan gavne knoglesundheden.

Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer

En gennemgang fra 2019 publiceret i Computational and Structural Biotechnology fandt en lavere risiko for hoftebrud og højere knogletæthed hos personer med et højere proteinindtag.

Betydningen af protein for knogler

Foto Shutterstockcom

Protein udgør over en tredjedel af knoglemassen og er vigtig sammen med næringsstoffer som calcium og D-vitamin.

Er det farligt at spise for meget protein?

Foto Shutterstockcom

Et højere proteinindtag er generelt ikke skadeligt for raske mennesker og kan endda være gavnligt.

Tal med en sundhedsprofessionel eller klinisk diætist, hvis du overvejer at ændre dit proteinindtag.

Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline.com.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...