Overraskende fund: Diabetikere kan forbedre deres helbred uden vægttab

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskning viser, at en reducering af specifikke type fødevarer nedsætter fedtindholdet hos personer med type 2-diabetes.

I Danmark lever over 300.000 med type 2-diabetes, og hertil skal tillægges de mange mennesker, som lever med uopdaget type 2-diabetes eller et forstadie hertil.

Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, da den kan medføre alvorlige komplikationer, blandt andet sygdom i nyrer, øjne og nerver, samt åreforkalkning og arvæv i leveren.

Ny forskning viser nu, at det for personer med type 2-diabetes er muligt at mindske denne risiko ved at omlægge kosten.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Læs også: Fødevarer, der kan forbedre din søvn

Bedre blodværdier reducerer risici

“I mange år er personer med type 2-diabetes blevet opfordret til at have fokus på at tabe sig og spise en fedtfattig kost. Op mod 50–60 % af energien skulle komme fra kulhydrater”, fortæller professor, overlæge, dr. med. Thure Krarup i pressemeddelelsen, der stod i spidsen for studiet og fortsætter:

“I vores studier har vi i stedet sammensat en velsmagende, dagligdags kost, hvor vi reducerede indholdet af kulhydrat og til gengæld øgede mængden af protein og fedt”.

“Det havde den positive effekt, at vi kunne måle et fald i leverfedt, og det er vigtigt, for hvis der er for meget leverfedt, (red.) er der også en øget risiko for hjertekarsygdomme”.

“Der ser også ud til at være en sammenhæng med, at vi også målte mindre fedt i blodet, særligt triglycerid og de små, tætte LDL- partikler, der kan fremkalde åreforkalkning. Og i modsætning til hvad man ellers har troet i mange år, så var det uafhængigt af, om forsøgspersonerne tabte sig i vægt”, afslutter han.

Læs også: Ny målemetode kan ændre fedmebehandling – men bliver afvist

De bedre blodværdier er godt nyt for personer med type 2-diabetes, for det kan reducere risikofaktorerne for hjertekarsygdomme og mindre fedt i leveren nedsætter risikoen for udvikling af leversygdom.

Sammenligning af kost

I studierne sammenlignede man to typer af kost.

Den ene type havde en sammensætning af næringsstoffer, som man i mange år traditionelt har anbefalet personer med type 2-diabetes at spise og indeholdte 50 % kulhydrat, 17 % protein og 33 % fedt.

Den anden type var reduceret i kulhydratindholdet til 30 % af energien, men til gengæld øget i protein til 30 % og i fedt til 40 %.

Læs også: Forstå din forbrænding: 10 ting, du bør vide om dit stofskifte

Svært at ændre madvaner

Erfaringen viser dog, at det for mange kan være svært at holde fast i de sunde madvaner, fortæller klinisk diætist og ph.d.-studerende Luise Persson Kopp fra Bispebjerg Hospital.

Dette kan skyldes manglende viden om, hvilke fødevarer der er sunde, hvordan de skal sammensættes og tilberedes, eller en opfattelse af at sund mad er dyrt.

Netop derfor var det vigtigt at maden, som forsøgspersoner spiste i projektet, kunne tilpasses dagligdagen. 

Maden, som forsøgspersonerne spiste, indeholdt grøntsager, fuldkornsprodukter, olivenolie, frugt, fisk, æg og kød, samt en del mejeriprodukter, der tilsammen sikrede et højt indhold af protein og vigtige vitaminer og mineraler.

Læs også: Derfor taber du dig ikke – 10 skjulte grunde til din vægttabsstagnation

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Hvidløg mod bumser, sygdomme og myg – virker det virkelig?

Andre Artikler

Fødevarer, der kan forbedre din søvn

Har du svært ved at falde i søvn eller vågner du ofte i løbet af natten? Din kost...

Kan en AI forstå dig bedre end en terapeut? Ny forskning giver et overraskende svar

Ny forskning har undersøgt, om en AI kan levere rådgivning, der er lige så god eller bedre end den, du ville få fra en professionel.

Er du beskyttet? Så længe holder de mest brugte vacciner

Vacciner giver beskyttelse mod alvorlige sygdomme, men hvor længe varer de egentlig?Det afhænger af typen af vaccine...

10 måder at vise selvomsorg på

Du er så god til at tænke på og være noget for andre. Husker du at vise dig...

Fødevarer, der kan forbedre din søvn

Har du svært ved at falde i søvn eller vågner du ofte i løbet af natten? Din kost...

Kan en AI forstå dig bedre end en terapeut? Ny forskning giver et overraskende svar

Ny forskning har undersøgt, om en AI kan levere rådgivning, der er lige så god eller bedre end den, du ville få fra en professionel.

Er du beskyttet? Så længe holder de mest brugte vacciner

Vacciner giver beskyttelse mod alvorlige sygdomme, men hvor længe varer de egentlig?Det afhænger af typen af vaccine...