Sådan renser du bedst din frugt og grønt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Der findes mange råd om, hvordan man bedst vasker frugt og grønt. Men hvad er egentlig den mest effektive metode til at fjerne snavs, bakterier og pesticider, uden at det påvirker smag og tekstur?

Uskyllet frugt og grønt
Uskyllet frugt og grønt kan bære en række sygdomsfremkaldende stoffer som bakterier, svampe og pesticider. Ifølge en undersøgelse foretaget af blandt andet CDC, er forurenet frugt og grønt skyld i op til 46 procent af fødevarebårne sygdomstilfælde. Maveinfektioner og andre helbredsproblemer kan opstå, når vi indtager disse råvarer uden grundig vask.

Forskellige vaskemetoder
Den mest almindelige metode er at skylle i koldt, rindende vand, mens man gnider frugten eller grøntsagen for at fjerne overfladiske rester. Eddike og natron er alternativer, som begge kan opløse flere pesticider. Eddikeopløsningen kræver en fortynding og kort iblødsætning på 2-3 minutter, men det kan påvirke smagen på mere sarte frugter. Natron kan opløses i vand, hvor frugterne eller grøntsagerne skal trække i 15 minutter, hvilket ikke ændrer smagen.

Tilpas metoden
Det er vigtigt at tilpasse metoden efter typen af frugt eller grøntsager, når du vasker dem. Grøntsager med en hård eller fast skræl, såsom squash, kartofler og rodfrugter, kræver ofte en grøntsagsbørste til at skrubbe snavset af overfladen. For tomater og andre frugter med blødere skræl er det nok at skylle dem i rindende vand i cirka 30 sekunder, mens du gnider dem forsigtigt. 

Bladgrønt som salat, broccoli og grønkål har bedst af at blive skyllet blad for blad eller i små buketter under vandhanen, hvor du bruger hænderne til at gnide dem fri for skidt. Bladgrønt bliver ofte ikke opvarmet, og derfor er det en god idé at kassere beskadigede ydre blade, som kan være særligt udsatte for bakterier.

Læs også: Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Det bedste valg
Eddike og natron kan være effektive, men almindeligt koldt vand er næsten lige så effektivt til at fjerne pesticider og bakterier. Det er enkelt, ændrer ikke smagen og bevarer den naturlige tekstur. Derfor er rindende vand det bedste valg til daglig rengøring af frugt og grønt.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk og The Conversation.

Læs også: Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke

Andre Artikler

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...

Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke

Kaffe om morgenen, te om eftermiddagen og måske en energidrik i ny og næ? Koffein er en fast...

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...