Danmark indtager central position i Europas fælles kamp mod bakterier

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Bakterier som Salmonella, Listeria, E. coli og Campylobacter, der findes i dyr, fødevarer og vand, kan føre til alvorlige infektioner og sygdomsforløb hos mennesker.

Udbrud kan ramme store befolkningsgrupper og krydse landegrænser, hvilket stiller store krav til sundhedsvæsenet.  

Derfor har EU udpeget et nyt referencelaboratorium, som skal sikre en fælles europæisk indsats med ensartede metoder.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Læs også: Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Formålet er at styrke diagnostik, overvågning, antibiotikaresistens og opklaring af sygdomsudbrud på tværs af Europa.  

“Vi er stolte over at blive udnævnt til europæisk referencelaboratorium for de fødevare- og vandbårne bakterier. Det giver os mulighed for at fortsætte vores mangeårige arbejde på europæisk plan. Blandt andet med at forbedre og udbrede de laboratoriemetoder, som er afgørende for, at vi kan påvise og forebygge fødevarebårne infektioner i hele Europa”, siger Eva Møller Nielsen, som er sektionsleder i Statens Serum Institut.

[irp]

Stærke partnere 

Laboratoriet skal blandt andet hjælpe EU-landenes nationale laboratorier med håndtering af bakterier, høj kvalitet af analyser og forbedre evnen til hurtigt at finde smittekilder. 

Til opgaven har EU-kommissionen valgt et erfarent konsortium. Her får Statens Serum Institut den centrale koordinerende rolle, mens National Institute for Public Health and the Environment i Holland og National Institute of Health i Italien bliver vigtige samarbejdspartnere. 

Derudover vil laboratoriet samarbejde tæt med Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) og EU-Kommissionen for at sikre en effektiv indsats mod fødevare- og vandbårne sygdomme.

Læs også: Sådan håndterer du slidgigt – hvad du selv kan gøre for at mindske smerterne

Vigtigt at samarbejde på tværs i EU

Det nye EU-referencelaboratorium er endnu et vigtigt skridt i retning af at styrke Europas evne til at håndtere grænseoverskridende sundhedsudfordringer.

For med en fælles indsats kan EU-landene stå bedre rustet til at beskytte befolkningen mod bakterieudbrud og reducere de sundhedsøkonomiske konsekvenser af fremtidige udbrud.

“Vi glæder os til at opbygge et stærkt netværk af europæiske laboratorier. Vores opgave bliver at støtte disse laboratorier fortsatte udvikling og deres arbejde med at overvåge infektioner i de enkelte lande og på tværs af landegrænser”, siger Eva Møller Nielsen.

Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.

Læs også: Miljøstyrelsen advarer: Din babys hudplejeprodukter kan give fødevareallergi!

[irp]
[irp]

Læs også: Din biologiske alder afslører mere, end du tror

Andre Artikler

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...

Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke

Kaffe om morgenen, te om eftermiddagen og måske en energidrik i ny og næ? Koffein er en fast...

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...