Mange forældre kæmper med uro ved sengetid og børn, der har svært ved at falde til ro. Men en undersøgelse peger på, at en helt bestemt aftenrutine kan være nøglen til mere stabile og rolige børn – ikke kun om natten, men også i løbet af dagen.
Børn med fast sengetid har bedre kontrol over følelser

Forskning viser, at børn, der går i seng på samme tidspunkt hver aften, oftere håndterer frustration og uforudsete situationer roligt og konstruktivt.
Små variationer i sengetid har stor effekt

Hvis sengetiden varierer med bare 20 minutter fra dag til dag, har det stadig en målbar positiv effekt på barnets evne til at regulere sin adfærd og impulser.
Rod i søvnmønstret kan give mere kaos

Børn, der ikke har en fast rytme, viser oftere tegn på impulsivitet, uro og manglende selvkontrol, særligt i situationer med pres eller forstyrrelser.
Læs også: 27-årig stoppede med én hverdagsvane – og tabte 45 kilo uden kur
Søvn påvirker mere end bare energiniveauet

Søvn har direkte betydning for barnets følelsesregulering, sociale adfærd og evne til at samarbejde med både børn og voksne.
Rutiner signalerer tryghed

Når børn ved, hvad de kan forvente ved sengetid, giver det en følelse af sikkerhed, som smitter positivt af på deres adfærd og søvnkvalitet.
Samarbejde bliver lettere dagen efter

Børn med stabil søvnrytme er mere samarbejdsvillige og fleksible, viser observationer fra forskernes daglige tests i hjemmet og daginstitutioner.
Fast rytme hjælper hjernen med at slappe af

Hjernen bruger døgnrytmen til at planlægge, hvornår kroppen skal være aktiv og hvornår den skal restituere. En fast sengetid hjælper med at kalibrere det indre ur.
Læs også: Disse fem drikke skader dine nyrer: Kun én af dem er alkohol
Faste sengetider påvirker også kroppens kemi

Hormoner som melatonin og kortisol styres af døgnrytmen. Regelmæssig søvn styrker kroppens evne til at skifte fra aktivitet til hvile uden stresspåvirkning.
Effekten ses også mange år senere

Ifølge forskerne fra Penn State University kan strukturerede søvnvaner i barndommen føre til bedre mental sundhed, adfærd og vægtregulering langt ind i teenageårene.
Forældre spiller den vigtigste rolle

Det er forældrene, der sætter rammen. Ved at prioritere en stabil sengetid og en rolig aftenrutine, kan de styrke barnets trivsel – både her og nu og på lang sigt.
Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab
Læs også: Læge advarer: Disse 3 almindelige drikke øger risikoen for Alzheimers
Læs også: Denne medicin kan blive redningen for patienter med Alzheimer