Dit kolesteroltal kan svinge hurtigere, end du måske tror – og flere overraskende faktorer kan få det til at stige på kort tid.
Højt kolesterol øger risikoen for hjertekarsygdomme og slagtilfælde, men ved at kende de skjulte årsager kan du nemmere tage hånd om problemet.
Kaffe i store mængder

Mange nyder en kop kaffe dagligt, men drikker du store mængder espresso eller lignende, kan det påvirke kolesterolet negativt. Særligt fordi kaffe uden filter indeholder stoffer, der kan få det dårlige LDL-kolesterol til at stige.
Psykisk stress

Langvarig stress øger niveauet af hormonet kortisol, som har en dokumenteret effekt på kolesterolbalancen i kroppen. Stresshåndtering med motion, meditation og dybe vejrtrækninger kan hjælpe med at holde niveauet i skak.
Læs også: 10 enkle måder at beskytte dit hjerte og forebygge åreforkalkning
Cigaretter

Rygning har ikke kun betydning for lungerne. Nikotin fra cigaretter kan øge dit LDL-kolesterol og samtidig sænke det gode HDL-kolesterol. Rygestop er derfor en effektiv måde at beskytte dit kredsløb på.
Visse lægemidler

Flere typer medicin kan påvirke fedtstofferne i blodet. Det gælder blandt andet betablokkere, visse antipsykotika og immunundertrykkende medicin. Tal med din læge, hvis du er bekymret for bivirkninger på dit kolesteroltal.
Graviditet

Under graviditet stiger kolesteroltallet naturligt, fordi kroppen har brug for mere kolesterol til at støtte fosterets udvikling. I nogle tilfælde kan stigningen dog blive så høj, at det kræver lægelig opfølgning.
Hurtigt vægttab

Hvis du taber dig meget hurtigt, kan fedt frigives i blodbanen og midlertidigt øge kolesterolet. Vægttab bør derfor ske gradvist og under vejledning af sundhedsfaglige.
Læs også: Advarsel: derfor kan din gamle solcreme øge din risiko for hudkræft
For meget mættet fedt

En kost rig på mættet fedt, som findes i smør, fede mejeriprodukter og forarbejdet kød, kan få kolesterolet til at stige markant. Skift til planteolier, fisk og nødder for at fremme det sunde fedt.
Mangel på motion

Fysisk inaktivitet kan føre til højere kolesteroltal og dårligere kredsløb. Regelmæssig træning hjælper både med at sænke LDL og øge HDL.
Alkohol i store mængder

Alkohol kan påvirke kolesterolet negativt – især ved et højt forbrug. At begrænse alkoholindtaget kan hjælpe med at holde blodets fedtstoffer i balance.
Alder og genetik

Selv med en sund livsstil kan alder og arvelige faktorer betyde, at dit kolesteroltal stiger. Derfor er det vigtigt med regelmæssige tjek hos lægen.
Læs også: Derfor kan stillesiddende livsstil øge din risiko for alzheimers
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline
Læs også: Tjek dine tæer nu: Disse signaler kan betyde alvorlig sygdom