Et par glas vin om ugen? Så meget stiger din risiko for demens

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt stort studie viser, at selv få ugentlige genstande kan øge risikoen for demens.

Der er noget næsten hyggeligt over et glas vin efter en lang dag. Et lille ritual, som markerer overgangen fra travlhed til ro.

Måske kender du det: lyden af vinen, der rammer glasset, følelsen af at slappe af, mens tankerne falder på plads.

For mange virker det harmløst – endda sundt, hvis man skal tro gamle myter om vinens gavnlige effekt på hjertet. Men ny forskning vender nu op og ned på den forestilling.

Et kæmpe datagrundlag sår tvivl

Et internationalt forskerhold fra USA og Storbritannien har gennemgået data fra næsten 560.000 personer i alderen 56 til 72 år.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Studiet, offentliggjort i BMJ Evidence-Based Medicine, er det hidtil største, der har undersøgt sammenhængen mellem alkohol og risikoen for demens.

Deltagerne blev fulgt i op til 12 år, og forskerne kombinerede traditionelle observationer med genetiske analyser for at komme tættere på årsagssammenhænge – ikke bare sammenfald.

De genetiske data viser, at risikoen for at udvikle demens stiger i takt med antallet af ugentlige genstande – også for dem, der kun drikker lidt.

Faktisk øges risikoen med omkring 15 procent for hver ekstra en til tre genstande om ugen. Det udfordrer forestillingen om, at “moderat” alkoholforbrug skulle være uskadeligt.

Læs også: Derfor kan din morgenmad gøre det samme som Wegovy – helt naturligt

Når hjernen bliver mindre

Forskerne fandt desuden, at alkohol kan påvirke hjernens struktur – også ved et lavt forbrug. Tidligere studier har vist, at selv én genstand om dagen kan føre til mindre grå og hvid substans i hjernen.

Over tid betyder det, at hjernen ganske enkelt skrumper. Og det er ikke kun hukommelsen, der påvirkes; også sprog, problemløsning og reaktionsevne kan forringes.

Alkohol hænger også sammen med øget inflammation i kroppen og ubalance i tarmens mikrobiom – to faktorer, der igen forbindes med en lang række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft.

Kort sagt: den drink, vi ofte forbinder med nydelse og afslapning, sætter et biologisk aftryk, som rækker langt ud over det øjeblikkelige velvære.

Læs også: Ældre får lavere blodtryk efter to uger med rødbedesaft

Artiklen er baseret på informationer fra Eatingwell

Læs også: Ny forskning: Kortvarig faste påvirker ikke din hjerne

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...