Fedtprocenten siger langt mere om din sundhed end tallet på vægten. Den afslører, hvor stor en del af din kropsvægt der består af fedt – og om du er i risikozonen for livsstilssygdomme, eller mangler essentielle reserver.
Her får du overblikket, så du ved, hvad der er normalt, og hvornår du bør handle.
Fedtprocent handler ikke kun om vægt

Selv slanke personer kan have en høj fedtprocent, især hvis fedtet sidder omkring organerne. Derfor er det vigtigt at kende både vægt og fedtprocent, hvis du vil have styr på dit helbred.
Kvinder skal have højere fedtprocent end mænd

Kvinders kroppe er biologisk skabt til at opretholde en vis mængde fedt – især for at sikre hormonbalance og fertilitet. Derfor bør kvinder ikke forsøge at opnå samme fedtprocent som mænd.
Læs også: Denne plante kan sænke dit blodtryk – og du har det allerede derhjemme
Alder har stor betydning

Din anbefalede fedtprocent ændrer sig med alderen. Unge har typisk lavere fedtprocent end ældre – og det er helt naturligt. Kroppen ændrer sig med tiden, og det skal du tage højde for.
For meget fedt giver øget sygdomsrisiko

En høj fedtprocent øger risikoen for sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdom og forhøjet blodtryk. Det gælder især, hvis fedtet sidder omkring maven.
For lidt fedt er heller ikke sundt

En meget lav fedtprocent kan give hormonelle forstyrrelser, nedsat immunforsvar og træthed. Kvinder kan endda miste menstruationen ved for lav fedtprocent.
Placeringen af fedtet har stor betydning

Mavefedt er langt mere sundhedsskadeligt end fedt på hofter og lår. Mænd får ofte “æbleform”, mens kvinder typisk har “pæreform”. Brug evt. taljemål som ekstra indikator.
Læs også: Pas på! Denne populære drik kan muligvis give jernmangel
Sådan kan du måle din fedtprocent

Du kan bruge en fedttang, en badevægt med fedtprocentmåler eller få det målt professionelt. Alle metoder kan give dig en god indikator – bare vær konsekvent i målingerne.
Skemaet viser, hvad der er normalt

Et fedtprocentskema tager højde for både alder og køn og viser, om du ligger indenfor det anbefalede område, eller om der er behov for justeringer i din livsstil.
Kalorieunderskud og motion virker

Vil du ned i fedtprocent, handler det om at forbrænde flere kalorier, end du indtager. Kombinationen af styrketræning og sund kost er den mest effektive vej.
Tyndfedme er en overset risiko

Man kan sagtens være normalvægtig og alligevel have for høj fedtprocent – det kaldes tyndfedme. Derfor bør du ikke stole blindt på vægten alene, men måle din fedtprocent regelmæssigt.
Læs også: Derfor føler du dig gravid, selvom testen er negativ
Artiklen er baseret på informationer fra Med24.dk.
Læs også: Forskere chokeret: Almindelig madvare viser stærk effekt mod forhøjet blodtryk