Vi går alle på toilettet dagligt, men vidste du, at dine vaner kan forme, hvordan din blære fungerer i længden? Her får du 10 overraskende pointer, som kan ændre måden, du tænker på dine tissepauser.
Din blære kan blive for vant til hyppige toiletbesøg

Hvis du ofte tømmer blæren “for en sikkerheds skyld”, kan du komme til at træne din krop til at tro, den skal tisse – selv når den ikke er fyldt op. Det kan føre til hyppigere og unødvendige tissetræng.
Et toiletbesøg bør følge tissetrang, ikke kalenderen

Sundhedseksperter anbefaler, at man lader kroppens signaler styre, hvornår det er tid til at gå på toilettet. Det er bedre at lytte til behovet end at planlægge besøgene på forhånd.
Tisser du for ofte, kan din blære miste sin fleksibilitet

Blæren er en muskel, og som alle muskler har den brug for at blive brugt rigtigt. Ved at tisse for tit lærer du den, at den ikke skal strække sig, og det kan give vedvarende problemer.
Læs også: They Treated Babies with Caffeine for Weeks — Here’s What Happened Next
8-10 toiletbesøg om dagen er helt normalt

Selvom du måske tror, du går for ofte på toilettet, viser undersøgelser, at mellem otte og ti daglige ture faktisk er inden for normalen – alt afhængigt af væskeindtag og fysisk aktivitet.
Særlige tilfælde kræver undtagelser

Folk med blæresygdomme, diabetes eller neurologiske lidelser har ofte andre behov. For dem gælder særlige regler, og de bør tale med deres læge om hyppighed og behandling.
Du kan genoptræne en overaktiv blære

Har du vænnet dig til at skulle tisse hele tiden, er der håb. Med blæretræning kan man gradvist lære kroppen at holde sig længere og reducere antallet af ture til toilettet.
Overaktiv blære er almindeligt – især hos kvinder

Problemet er mest udbredt blandt kvinder over 65, hvor op til 30 procent oplever det. Hos mænd er det cirka 20 procent. Årsagerne spænder fra infektioner til neurologiske sygdomme og forstørret prostata.
Læs også: Eksperterne afslører: 10 ting du kan gøre i dag for at undgå rynker
At holde sig er sjældent farligt

Der er ingen sundhedsrisiko ved at holde sig en ekstra time, hvis man ellers er rask. Det kan endda være sundt, hvis man prøver at træne blæren til at holde sig længere tid.
Det er ok at “for-tisse” – men ikke for tit

At tage en hurtig tur på toilettet inden en lang biltur er ikke skadeligt. Men hvis det bliver en vane, risikerer du at skabe en unødvendig afhængighed af at skulle tisse, før du faktisk behøver det.
Blærens kapacitet varierer fra person til person

Mens nogle kan holde sig i timevis, må andre oftere på toilettet. En gennemsnitlig blære rummer 3-5 deciliter, men der er store individuelle forskelle – og det er helt normalt.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk
Læs også: Så lidt skal der til for at forbedre dit hjertes sundhed
Læs også: Novo Nordisk tager næste skridt: Slankepillen, alle taler om