Højde kan påvirke din kræftrisiko – her er hvorfor

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskning viser nu en mulig sammenhæng mellem din højde og risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskerne kender endnu ikke alle de præcise årsager hertil, men de biologiske faktorer kan have en forbindelse.

Din livsstil kan gøre en forskel
Selvom højden kan spille en rolle, er der meget, som du selv kan gøre for at reducere din kræftrisiko. Det handler primært om at tage ansvar for sin livsstil. De vigtigste faktorer er at spise sundt, holde sig fysisk aktiv og undgå rygning. 

Solbeskyttelse og begrænsning af alkohol er også vigtige faktorer, der hjælper til at reducere risikoen for kræft. Og ikke mindst er deltagelse i kræftscreeningsprogrammer en effektiv måde at opdage eventuel kræft i et tidligt stadie, hvor behandlingen har større succes.

Flere celler i kroppen
Ifølge forskningen har højere personer ganske enkelt flere celler i kroppen, hvilket øger antallet af celledelinger. Flere celledelinger betyder flere muligheder for, at genetiske fejl opstår, hvilket kan lede til kræft. 

En anden teori peger på et hormon kaldet insulinlignende vækstfaktor 1, forkortet IGF-1, som hjælper med vækst i barndommen og styrer cellevækst og -deling gennem hele livet. Personer med højere niveauer af IGF-1 kan have en øget risiko for at udvikle kræft, især bryst- og prostatakræft. Det er dog vigtigt at understrege, at disse teorier stadig undersøges, og der er behov for mere forskning, før man kan konkludere en endelig sammenhæng.

Læs også: Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Der er mange faktorer i spil
Der er mange faktorer, som spiller ind på udviklingen af kræft. Højden påvirker kun risikoen en smule, og vores livsstilsvalg har langt større betydning. For de høje kan det måske være en trøst, at forskning også har påvist, at højden faktisk kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme – en bonus, som man kan tage med sig.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Andre Artikler

Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Ny forskning peger på, at almindelige fødevarer kan spille en rolle for hjertesundheden.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.

34-årig mor døjede med almindelige hverdagsgener – det viste sig at være kræft

En 34-årig mor troede, hendes smerter skyldtes hverdagen – indtil en scanning afslørede kræften bag symptomerne.

Dropper du æggeblommen? Det kan koste dig vigtige næringsstoffer

Mange vælger æggehvider for at spise lettere og få mere protein, men forskning peger på, at blommen er mindst lige så vigtig.

Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Ny forskning peger på, at almindelige fødevarer kan spille en rolle for hjertesundheden.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.

34-årig mor døjede med almindelige hverdagsgener – det viste sig at være kræft

En 34-årig mor troede, hendes smerter skyldtes hverdagen – indtil en scanning afslørede kræften bag symptomerne.