De fleste ved, at mikroplast findes i vores vand, mad og luft. Men nu er de fundet et sted, der får eksperter til at slå alarm.
En ny undersøgelse har afsløret tilstedeværelsen af mikroplast i kvinders ægblære-væske. Det er en vital væske, som omgiver og nærer æg under deres modning.
Fundet blev gjort hos 14 ud af 18 kvinder, som modtog fertilitetsbehandling.
Forskerne kalder det for et “alarmerende tegn” på, hvor dybt disse partikler allerede er infiltreret i vores kroppe.
Læs også: Nemme tricks til at slippe af med PFAS i din hverdag
Ikke bare plast – men en kemisk bombe
Det lyder måske harmløst, men mikroplast er ikke bare små stykker plastik. De fungerer som transportmidler for op til 16.000 forskellige kemikalier.
Blandt de værste er stoffer som Pfas, bisphenol og ftalater. De forbindes med alt fra kræft og hormonforstyrrelser til skader på udvikling og nervesystem.
Ifølge forsker Luigi Montano fra the University of Rome, der leder studiet, er dette kun begyndelsen.
Hans team har tidligere fundet mikroplast i både urin og sæd – og mistænker nu, at det kan være en nøglefaktor i faldende fertilitet.
Læs også: Disse “uskyldige” symptomer kan faktisk være diabetes
Fertilitet i frit fald?
Forskningen antyder, at tilstedeværelsen af mikroplast i ægblære-væsken kan forstyrre ægmodning og fertiliseringsevne. Tidligere dyreforsøg har vist lignende effekter.
Og mens mænd længe har været fokus for diskussionen om faldende sædkvalitet, peger forskerne nu også på alvorlige konsekvenser for kvinders fertilitet.
Hvordan partiklerne ender i kroppen, er stadig til debat, men fødevarer og kontakt med plastik i køkkenet er under mistanke.
Derfor opfordrer forskere til at minimere brugen af plastik – især opvarmet plast og engangsartikler.
Læs også: Læger advarer: Det farligste hjerteanfald er også det sværeste at opdage
Alt tyder på, at det moderne menneske er i tæt kontakt med mikroplast hver dag. Men spørgsmålet er nu, om denne usynlige forurening også truer vores evne til at få børn.
Artiklen er baseret på informationer fra The Guardian.