Så meget bør du vaske denne oversete bakteriebombe

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vi bruger dagligt kaffekopper, tallerkner og glas, som efter brug ryger i opvaskemaskinen. Men ofte overser vi en vigtig del af køkkenet, som ikke får den samme opmærksomhed. Det virker måske harmløst, men her kan der gemme sig en stor mængde bakterier, som ikke er godt for vores sundhed.

Bakterierne formerer sig
Den store synder er drikkedunken! Hver gang du tager en tår fra den, overfører du bakterier fra din mund til flasken. Disse bakterier samler sig og danner en biofilm. Ifølge Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen, kan denne biofilm udgøre en risiko, hvis den får lov at udvikle sig. Selvom det sjældent er sygdomsfremkaldende bakterier, der opstår, kan de potentielt blive farlige, hvis du ikke får rengjort flasken ordentligt.

“Der vil hele tiden blive påført noget, hver eneste gang du drikker af flasken. Og hvis det bliver varmt, så kan det vokse. Så jo længere tid, der går, før du får den rengjort, jo mere kan der vokse frem”, siger Lisbeth Truelstrup Hansen, professor i mikrobiologi ved DTU. Det er tankevækkende, at mange af os glemmer at tage denne simple forholdsregel, som kan forhindre, at bakterier får frit spil.

Den bedste rengøring
Det behøver ikke at være besværligt at holde din drikkedunk ren. Det bedste råd er at smide den i opvaskemaskinen, hvor den bliver vasket grundigt ved en høj temperatur. Har du ikke adgang til en opvaskemaskine, kan du også vaske den op i hånden med varmt vand og sulfo. Sørg for at skrubbe godt, især omkring mundstykket, hvor bakterierne har bedst fat. Har flasken en smal åbning, kan du bruge en flaskebørste til at nå ned i bunden. Hvis du er på farten, kan en hurtig løsning være at fylde flasken med varmt vand, lukke låget og ryste den kraftigt for at løsne bakterierne.

Hvor mange gange skal jeg vaske den?
Du bør vaske din drikkedunk hver dag, da det kan gøre en stor forskel for din sundhed. Herved fjerner du bakterier, så de ikke kan få lov til at gro. Så næste gang du tager en slurk, overvej, hvornår du sidst har givet din dunk en grundig rengøring.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Artiklen er baseret på informationer fra Avisen.dk.

Læs også: Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Andre Artikler

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Disse stille julesange kan hjælpe dig med at falde til ro

Midt i højtidsstress og mangel på nattesøvn peger nye data på, at udvalgte julesange kan fungere som et uventet redskab til ro.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.