Et banebrydende studie med frugtfluer afslører, at Alzheimers sygdom muligvis rammer langt mere end bare hjernen. Disse opdagelser vender op og ned på vores forståelse af sygdommen.
Forandringer i hjernen begynder i nerveceller

Ved at aktivere Alzheimer-relaterede proteiner i voksne frugtfluer observerede forskerne ikke kun ændringer i hjernen – men i hele kroppen.
Lugteceller viser tidlige advarselstegn

De nerveceller, der styrer lugtesansen, blev hurtigt påvirket. Det matcher symptomer hos mennesker, hvor nedsat lugtesans ofte er et tidligt tegn på Alzheimers.
Aβ42-proteinet rammer nervesystemet hårdest

Når Aβ42 blev udtrykt i fluerne, led nervesystemet størst skade. Især nerveceller knyttet til syn, hørelse og lugt var sårbare.
Læs også: Ny dansk undersøgelse afgør, om vi bør frygte aluminium i vaccinerne
Tau-proteinet slår til uden for hjernen

I modsætning til Aβ42 påvirkede Tau-proteinet især kroppens øvrige væv. Det skabte ændringer i stofskifte og fordøjelse – som tegn på fremskyndet aldring.
Frugtbarheden falder markant

Fluer med Tau i nervecellerne fik færre afkom. Det overraskende fund peger på en mulig sammenhæng mellem hjernesygdom og reproduktiv sundhed.
Ændret fordøjelse spejler hurtigere aldring

Tau påvirkede også fluernes evne til at fordøje og forbrænde fedt. Unge fluer fik fordøjelsesmønstre, som normalt ses hos ældre individer.
Hjerne-krop-kommunikation bryder sammen

Hos Tau-fluer blev signalerne mellem hjernen og kroppen forstyrret. Det kan være en nøgle til at forstå, hvordan sygdommen breder sig til resten af kroppen.
Læs også: Sådan slipper du nemt af med forstoppelse naturligt
Ét-cellekort giver overblik over hele kroppen

Forskerne skabte et detaljeret atlas – Alzheimer’s Disease Fly Cell Atlas – med 219 celletyper fra både hoved og krop, for at kortlægge sygdommens udbredelse.
Hele kroppen er i fare – ikke kun hjernen

Studiet udfordrer idéen om, at Alzheimers kun rammer hjernen. Det viser, hvordan både Tau og Aβ42 kan skade mange forskellige organsystemer.
En ny vej til diagnosticering og behandling

Med indblik i sygdommens effekt på hele kroppen, håber forskere nu at finde nye biomarkører og udvikle behandlinger, der ser Alzheimers som en helkropssygdom.
Artiklen er baseret på informationer fra News Medical
Læs også: Hvornår bliver man betegnet som gammel? Forskningen giver svaret
Læs også: Pas på! Disse strande straffer rygning med svimlende bøder