Koldskål hører dansk sommer til, men de klassiske opskrifter kan være tunge på både sukker og kalorier.
Hvis du vil nyde en lettere variant, der stadig smager af sol og barndomsminder, så får du her en opskrift på en sund koldskål samt en frisk og sprød topping, der giver ekstra tekstur og næring.
Opskrift på sund koldskål med knasende topping
Ingredienser til koldskålen
- 500 ml kærnemælk
- 250 ml skyr naturel
- 2 spsk honning eller agavesirup
- 1 tsk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
- Saft og skal af 1 økologisk citron
- 1 knivspids salt
Fremgangsmåde
- Start med at hælde kærnemælk og skyr i en stor skål.
- Pisk det sammen til en ensartet og cremet konsistens.
- Tilsæt honning, vaniljepulver, citronsaft, citronskal og en knivspids salt.
- Rør ingredienserne godt sammen, så smagen bliver jævn fordelt.
- Stil koldskålen på køl i mindst 30 minutter, så smagen når at samle sig.
Ingredienser til sund topping
- 50 g mandler
- 50 g havregryn
- 2 spsk kokosflager
- 1 spsk honning
- 1 tsk kanel
- Friske bær som jordbær, blåbær og hindbær
Fremgangsmåde
- Hak mandlerne groft.
- Rist mandler, havregryn og kokosflager på en tør pande ved middel varme.
- Når de begynder at dufte let nøddeagtigt, tilsættes honning og kanel.
- Rør hurtigt rundt, så honningen fordeler sig jævnt over blandingen.
- Tag panden af varmen, og lad toppingen køle af på et stykke bagepapir.
- Server dernæst koldskålen med toppingen og friske bær.
Tips til variationer
Ønsker du ekstra protein, kan du tilføje en scoop neutral proteinpulver i koldskålen, inden du pisker den sammen.
Til en vegansk version kan kærnemælk erstattes med en blanding af usødet mandelmælk og lidt citronsaft for den syrlige smag, mens skyr kan byttes ud med plantebaseret yoghurt.
Læs også: Grøn i en skål: Poke bowl med blomkålsris og ponzusauce
Er du vild med ekstra friskhed, kan du også tilsætte små tern af melon eller kiwi som topping sammen med bærrene.
Læs også: Grønne smagfulde burgerbøffer - den ultimative kødfri favorit