Broccoliens detox effekt
Broccoli er ikke bare en almindelig grøntsag – det er en sand superfood. Ifølge Anette Harbech, der har skrevet bogen ‘Hjernegod mad’ og driver hjemmesiden madforlivet.com, er broccoli en af de bedste grøntsager, du kan spise for at understøtte kroppens naturlige rensningsprocesser. Den indeholder nemlig et unikt stof kaldet sulforaphan, der aktiverer kroppens afgiftningsenzymer. “Det er et unikt stof, der går ind og aktiverer nogle afgiftende enzymer i kroppen. Det binder ballademagere og uønskede stoffer i kroppen og udskiller dem”, forklarer Harbech til DR om sulforaphan. Udover at hjælpe med afgiftning, indeholder broccoli masser af vitaminer, antioxidanter og fibre, der alle bidrager til et stærkere helbred.
Selvom broccoli er fantastisk for kroppen, skal du spise en hel del for at få den fulde effekt af det gavnlige stof sulforaphan. Anette Harbech forklarer, at det kan være svært at få nok i dagligdagen, men selv små mængder har også en positiv virkning. Hvis du vil maksimere fordelene, er det bedst at spise broccoli regelmæssigt og tilberede det skånsomt – for eksempel ved at dampe det i kort tid.
Opskrift på lækker broccolisalat
4 personer
Læs også: Forårsfrisk aftensmad: Lun quinoasalat med grillede grøntsager og cremet urtedressing
Ingredienser
- 600 g broccoli eller broccolini
- 200 g kartofler
- 2 fed hvidløg
- 3-4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- ½-1 tsk flagesalt og peber
- 1 tsk revet citronskal
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk ristede pinjekerner
- 50 g friskrevet parmesan eller vegansk ost
- 1 håndfuld frisk basilikum
- 2 spsk tørrede tranebær
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Rens og del broccolien i mindre buketter. Skræl kartoflerne og kog dem, til de er møre. Skær store kartofler i tern.
- Damp broccolien i et par minutter i kogende vand.
- Fordel kartofler og skiver af hvidløg på en bageplade. Dryp med olivenolie, drys med salt og peber, og bag i ovnen i ca. 25 minutter, indtil de er sprøde.
- Vend de bagte grøntsager og broccolien med ekstra olivenolie, citronskal, citronsaft, pinjekerner, parmesan, basilikum og tørrede tranebær.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og DR.
Læs også: Frisk forårssalat med grillede asparges, jordbær og citrusdressing