Spis flere bælgfrugter – prøv denne ret i dag!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Bælgfrugter er fyldt med sundhed og er nemme at inkludere i din daglige kost. Danskerne spiser dog for få af dem, så prøv at få dem ind i hverdagen med denne krydrede mexicanske gryderet.

Vi skal spise flere bælgfrugter
Danskerne har stadig lang vej igen, når det kommer til at få nok bælgfrugter i kosten. Ifølge DTU Fødevareinstituttet indtager vi i gennemsnit kun 2-5 gram tilberedte bælgfrugter om dagen, hvilket er langt under de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd.

Denne forskel skyldes primært en dybt forankret madkultur, hvor kød ofte er i fokus, hvilket gør det udfordrende at ændre vaner. Camilla Udsen, projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk, understreger til Forbrugerrådet Tænk behovet for tilvænning: “Vi skal vænne os til at spise mange flere bælgfrugter i fremtiden. Det tager tid, men med flere ideer, tips og tricks og nemme opskrifter skal de grønne proteiner nok lige så stille vinde danskernes hjerter”.

Er bønner på dåse sunde?
Mange ved ikke, at bønner på dåse er lige så næringsrige som de tørrede, og de er både hurtige og nemme at bruge. Du kan derfor nemt få de sunde proteiner ind i din hverdag. Dog er konsistensen på de tørrede, som du selv opbløder, oftest lækre, og prisen på konserves er dyrere.

Mexicansk gryderet med bønner

Læs også: Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

Ingredienser

  • 500 g hakket kød
  • 1 dåse majs
  • 1 dåse røde bønner
  • 1 dåse hvide bønner
  • 1 dåse ternede tomater
  • 1 dåse skivede tomater
  • 1 pakke peberfrugt
  • 2 mellemstore løg
  • 4 fed hvidløg
  • Sød paprikapulver
  • 1,5 liter bouillon (eksempelvis kyllingebouillon)
  • 1 pakke med krydderier til mexicansk mad
  • Chilipeber (efter smag)
  • Frisk koriander
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Hæld indholdet af alle dåser (med lage) i en stor gryde.
  • Dæk dem til med bouillon.
  • Tilsæt salt, peber og en halv pakke sød paprikapulver.
  • Kog det hele ved medium varme.
  • Steg dernæst det hakkede oksekød sammen med hakket løg og hvidløg på en pande.
  • Krydrer med mexicanske krydderier.
  • Tilsæt dernæst hakket peberfrugt og steg, indtil grøntsagerne er møre.
  • Tilsæt resten af krydderierne sammen med hakket koriander og evt. chilipeber.
  • Tilsæt derefter det stegte kød og grøntsager til gryden med saucen.
  • Smag til med ekstra salt og peber, hvis det er nødvendigt.
  • Server gryderetten med hakket koriander på toppen.

Artiklen er baseret på informationer fra Forbrugerrådet Tænk, DTU Fødevareinstituttet og Naturli.

Læs også: Kog ris som en mesterkok: Et hemmeligt trick gør forskellen

Andre Artikler

Sådan laver du sund jordbærsyltetøj, der holder i ugevis

Drømmer du om en lækker, hjemmelavet jordbærsyltetøj, der smager fantastisk og samtidig er sund? Denne version bevarer de friske bær og den rene smag.

Dit skæg er mere snavset end et toilet – men bør du barbere det af?

Vi ved alle, hvor ulækre skæg kan være. Men betyder det, at du skal barbere dig?

Glem alt om huskesedler: Denne duft vil gemme dine minder for altid

Et enkelt snif kan være nøglen til at gemme dine dyrebare minder for altid.

Dette er den perfekte morgenmad til dig over 50

Mange springer morgenmaden over eller vælger hurtige løsninger, men denne simple morgenmad kan give din krop et kæmpe...

Sådan laver du sund jordbærsyltetøj, der holder i ugevis

Drømmer du om en lækker, hjemmelavet jordbærsyltetøj, der smager fantastisk og samtidig er sund? Denne version bevarer de friske bær og den rene smag.

Dit skæg er mere snavset end et toilet – men bør du barbere det af?

Vi ved alle, hvor ulækre skæg kan være. Men betyder det, at du skal barbere dig?

Glem alt om huskesedler: Denne duft vil gemme dine minder for altid

Et enkelt snif kan være nøglen til at gemme dine dyrebare minder for altid.