Ingredienser (ca. 12 stk.):
- 3 dl lunkent vand
- 2 dl mælk (eller plantebaseret alternativ)
- 25 g gær
- 2 spsk olie (f.eks. raps- eller olivenolie)
- 1 tsk salt
- 1 tsk honning eller sirup (kan udelades)
- 1 dl havregryn
- 1 dl solsikkekerner (eller græskarkerner)
- 1 dl groft revet gulerod eller æble (giver ekstra saftighed)
- 200 g fuldkornshvedemel (eller grahamsmel)
- Ca. 300-350 g hvedemel (tilpas efter konsistens)
Fremgangsmåde:
- Opløs gæren i det lunkne vand og mælk.
- Tilsæt olie, salt, honning, havregryn, kerner og revet gulerod/æble.
- Rør fuldkornsmel i og derefter hvedemel lidt ad gangen, til dejen er blød men ikke klistret.
- Ælt dejen godt – gerne 5-7 minutter – og lad den hæve tildækket i ca. 1 time.
- Form bollerne med lidt mel på hænderne, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter under et klæde.
- Bag ved 200 grader varmluft (eller 220 grader almindelig ovn) i 15-18 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden.
- Afkøl på en bagerist.
Tips:
- Du kan tilsætte chiafrø, hørfrø eller hakkede nødder for ekstra bid og næring.
- Vil du gøre dem ekstra luftige? Brug en smule yoghurt eller skyr i dejen.
- De egner sig godt til frysning – bare husk at pakke dem godt ind.