Har du nogensinde oplevet, at dine bekymringer føles langt mere overvældende, når du ligger søvnløs om natten? Der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor hjernen har svært ved at tænke klart på dette tidspunkt.
Her er 10 grunde til, at dine tanker kan føles mørkere om natten – og hvad du kan gøre ved det.
Hjernen arbejder anderledes om natten

Når vi sover, er de områder i hjernen, der styrer logisk tænkning og problemløsning, mindre aktive. Det gør det sværere at tænke rationelt.
Manglende dagslys påvirker vores tankegang

Dagslys har en positiv effekt på vores humør og tænkning. Når vi ligger i mørke, bliver vi mere tilbøjelige til at se tingene i et negativt lys.
Læs også: 5 små ændringer, der kan styrke din hjerne for altid
Den emotionelle hjerne overtager

Om natten er hjernen mere styret af følelser end logik. Det limbiske system, som styrer vores frygt og bekymringer, er mere aktivt, mens vores rationelle hjerne er mindre vågen.
Manglende søvn gør problemer værre

Når vi ikke får nok søvn, øges vores tendens til at overtænke og bekymre os. Træthed gør det sværere at håndtere stressende tanker.
Vi mangler distraktioner

I løbet af dagen har vi travlt med arbejde, sociale aktiviteter og andre opgaver. Om natten er der ingen afledninger, hvilket kan få problemer til at føles mere presserende.
Katastrofetanker tager over

Når vi er trætte, har vi en tendens til at overdrive vores bekymringer. En lille udfordring kan pludselig føles som en katastrofe, fordi hjernen ikke har de samme mentale ressourcer til at vurdere situationen objektivt.
Læs også: Tegn på, at dit stressniveau er for højt
Uro og bekymringer kan forstyrre søvnen

Jo mere vi tænker over vores problemer, jo sværere bliver det at falde i søvn. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor søvnmangel forstærker vores bekymringer.
Manglende kontrol gør os mere sårbare

Om natten kan vi ikke handle på vores bekymringer. Vi kan ikke sende en mail, tage en vigtig beslutning eller løse et problem. Dette kan gøre os mere magtesløse og øge følelsen af stress.
Vi undervurderer vores evne til at håndtere problemer

Når vi tænker om natten, fokuserer vi ofte på, hvad der kan gå galt, frem for hvordan vi kan løse udfordringerne. Dette forstærker følelsen af usikkerhed.
Løsningen er ofte at “sove på det”

Det er sjældent en god idé at tage store beslutninger midt om natten. Ofte virker problemer mindre alvorlige, når vi vågner om morgenen og kan tænke klart igen.
Læs også: Den ultimative godnatsang? Forskere afslører hvilken musik, der får dig til at sove bedst
Artiklen er baseret på informationer fra IFORM.
Læs også: Sover du dårligt? Denne nye trend lover at hjælpe – men eksperter advarer