Nyfødte sover mest

I de første tre måneder har spædbørn brug for hele 14 til 17 timers søvn om dagen. Det handler om vækst – både fysisk og mentalt – mens kroppen og hjernen tilpasser sig livet uden for livmoderen.
Babyer begynder at følge døgnrytmen

Fra fire til tolv måneder falder behovet en smule til 12 til 16 timer. I denne periode begynder babyers indre ur – den såkaldte døgnrytme – at dannes og koble søvnen til lys og mørke.
Småbørn har brug for mindre søvn

Mellem et og to år har børn typisk brug for 11 til 14 timers søvn. Væksten aftager, og søvnen bliver mere struktureret med faste lure – ofte kun én middagslur om dagen.
Børnehavebørn drømmer stort

Børn i alderen tre til fem år har brug for 10 til 13 timers søvn. Fantasien blomstrer i denne alder, hvilket også kan føre til mareridt eller natlige bekymringer, der forstyrrer søvnen.
Læs også: De fysiske stresssymptomer, du ikke må ignorere
Skolebørn har stabile søvnbehov

Børn mellem seks og tolv år bør få 9 til 12 timers søvn hver nat. Søvn er stadig vigtig for indlæring og hukommelse, men behovet for middagslur forsvinder.
Teenagere: Senere i seng, trættere om morgenen

Teenagere har brug for 8 til 10 timers søvn hver nat, men deres indre ur ændrer sig. Kroppen udskiller melatonin senere, hvilket gør det sværere at falde tidligt i søvn og stå op om morgenen.
Teenagernes søvnmangel er reel

Tidlige skoletider harmonerer dårligt med teenagernes biologi. Det handler ikke om dovenskab – mange teenagere er faktisk kronisk søvnunderskudte, selv dem med gode intentioner og studievaner.
Voksne vedligeholder kroppen i søvnen

Fra 18 år og op efter har de fleste voksne brug for 7 til 8 timers søvn. Her er søvnen ikke længere til vækst, men til reparation, vedligeholdelse og restitution.
Læs også: Søvneksperternes hemmelighed: Spis dig til bedre søvn
Hold øje med søvnforstyrrelser i voksenlivet

Problemer som søvnapnø eller hypersomni kan forstyrre den naturlige rytme. Hvis du ofte sover mere end otte timer og stadig er træt, kan det være tid til at kontakte en søvnspecialist.
Ældre sover kortere – og lettere

Efter 65 år ændrer søvnmønsteret sig igen. Mange sover mindre og vågner tidligere, blandt andet fordi kroppen producerer mindre melatonin, og fordi alder ofte fører til mere urolig søvn og hyppige natlige opvågninger, fx for at gå på toilettet.
Artiklen er baseret på informationer fra TIME
Læs også: Derfor bør du genoverveje at kysse en mand med skæg - det kan gå udover din sundhed