En ubehagelig nødvendighed
Det kan føles sårbart og risikofyldt at tale om sex med sin partner. Et nyt forskningsprojekt foretaget i Danmark, Finland, Frankrig, Norge, Sverige og Storbritannien har undersøgt den seksuelle kommunikation. Ifølge Camilla Stine Øverup, der står bag undersøgelsen og er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, handler seksuel kommunikation om at udtrykke sine ønsker og præferencer, men mange danskere finder det svært.
Dette skyldes især frygten for, hvordan partneren vil reagere – om de vil føle sig såret, eller om de vil afvise ens forslag. Øverup understreger, at kommunikationen er vigtig, men også meget personlig. “Hvad hvis nu jeg for eksempel siger: Åh skat, jeg vil gerne prøve analsex. Det er jo en ting, mange gør. Men du kigger på mig, som om det er det klammeste i hele verden. Så vil jeg føle mig utrolig afvist”, siger hun i et interview med DR’s radioprogram ‘Kulturen’.
Den skjulte årsag
For mange par, især dem med børn, er det travle liv en anden barriere for at tale om sex. Det kan være svært at finde tid og energi til at prioritere seksuel kommunikation, når hverdagen er fyldt med arbejde og børneopdragelse. “Vores data viser, at det der med at have travle liv med børn, fuldtidsjob, et hus og alle mulige ting, der foregår i livet, røver tiden fra det at være par,” forklarer Øverup. Og netop i børnefamilierne er det særligt vigtigt at arbejde med denne kommunikation, da skilsmisseraten er høj blandt par med børn på under 5 år.
Så mange danskere kæmper med samtalen
Det overrasker nok ikke nogen, at det kan være svært at snakke om sex, og det faktisk er en udfordring for mange. Undersøgelsen viste, at hele 42 procent af danskerne gerne ville være bedre til at tale om sex med deres partner. Der er altså en stor gruppe, der føler sig hæmmet i at udtrykke deres behov og ønsker, hvilket kan have konsekvenser for deres forhold. Så tag snakken, hvor du udtrykker dine behov og ønsker i stedet for at påpege fejl ved din partner. Det kan hjælpe til en åben og ærlig snak, hvor begge parter vil føle sig inkluderet.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.