De mange helbredsfordele
K-vitamin spiller en afgørende rolle i at hjælpe din krop med at hele skader gennem blodets evne til at størkne. Derudover hjælper det også med at styrke knoglerne og kan endda have en positiv effekt på dit hjerte og din kognitive sundhed. Udover at være vigtig for blodstørkning, bidrager K-vitamin til produktionen af proteinet osteocalcin, som er essentielt for at holde dine knogler stærke. Selvom forskningen stadig er begrænset, tyder nogle studier dog på, at dette vitamin kan bidrage til at mindske morgenkvalme, som mange gravide oplever.
Der er dog to forskellige K-vitaminer, som hver især bidrager med noget forskelligt. K1 spiller en vigtig rolle i blodets evne til at størkne, hvor K2 er særlig vigtig for vedligeholdelse af knoglerne, da det hjælper med at danne de proteiner, som aflejrer calcium i knoglerne.
Madvarer til henholdsvis K1 og K2
Spinat, broccoli og asparges er alle gode kilder til K1, mens lever, æg og ost er rige på K2. Hvis du spiser en varieret kost med disse fødevarer, vil du sandsynligvis få dækket dit behov for K-vitamin uden at skulle bekymre dig om kosttilskud. Normale voksne mennesker skal have imellem 0,065-0,080 milligram K-vitamin dagligt.
Symptomer på underskud
Selvom mangel på K-vitamin er sjældent hos voksne, kan nogle have behov for et ekstra tilskud. Symptomerne på K-vitaminmangel kan variere, men de kan inkludere træthed, opkast, blå mærker, næseblod, blodig afføring og i værste fald gulsot. Nyfødte har en højere risiko for K-vitaminmangel, hvilket er grunden til, at de ofte får en injektion ved fødslen.
Overdosering
Det er yderst sjældent, at man får for meget K-vitamin, men det kan give ændringer i blodet, hvis det sker. Der kan også være en række sjældne bivirkninger, såsom åndedrætsbesvær, forstørret lever og gulsot. Dog vil de fleste optage nok igennem kosten, så der ikke er behov for yderligere tilskud og mulighed for overdosering. Det er vigtigt at konsultere din læge, hvis du overvejer at tage et tilskud, især hvis du tager blodfortyndende medicin, der kan interagere med vitaminet.
Artiklen er baseret på informationer fra WebMD, Helsebixen og Pharma Nord.