Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg spiller en vigtig rolle i de fleste danske hjem og bruges i alt fra morgenmaden til bagværket. Alligevel er nogle forbrugere usikre på, hvordan æg bør opbevares for at undgå risikoen for sygdom.

Hvad er salmonella?
Salmonella er en bakterie, som kan forårsage salmonellose, en mave-tarm-infektion, der typisk viser sig med diarré og generel utilpashed. Bakterien findes i tarmsystemet hos mange dyr, inklusiv landbrugsdyr, og smitten sker primært gennem fødevarer. I Danmark er salmonella i æg blevet en sjældenhed, og antallet af salmonellainfektioner er faldet markant de seneste år, takket være effektiv kontrol og forebyggelse.

Sådan opbevares æg korrekt
Æg bør opbevares ved højst 24 grader og ikke i direkte sollys. Er æggene købt fra køleskabet i supermarkedet, skal de også på køl derhjemme eller opbevares ved maksimalt 12 grader. 

Kondens kan opstå, hvis kolde æg udsættes for varme, hvilket giver bakterier mulighed for at trives. Generelt har bakterier dårligere vækstbetingelser ved køleskabstemperatur, så kølig opbevaring er fornuftig, hvis man vil mindske risikoen for bakterier

Kontrol i Danmark
Risikoen for salmonella i danske æg er meget lav, primært på grund af Danmarks strikse kontrol. Danske hønsebesætninger bliver testet for salmonella hveranden uge, hvilket gør det muligt at opdage og handle på eventuelle tilfælde, før æggene når forbrugerne. Danmark har særstatus i EU, der sikrer, at risikoen også er lav for importerede æg.

Opbevar dine æg korrekt
Med den effektive kontrol og de strenge regler i Danmark er risikoen for at blive syg af æg, der ikke har været på køl, minimal. Det er dog altid en god idé at opbevare æg korrekt for at sikre den bedst mulige fødevaresikkerhed.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Andre Artikler

Den sociale isolation bliver ikke løst af et høreapparat – ny rapport viser vejen

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med høretab.

Sund risalamande på 5 minutter

Elsker du risalamande, men vil gerne undgå den tunge fløde? Her får du en hurtig og sund udgave af den klassiske julefavorit – perfekt som dessert eller morgenmad!

5 øvelser ved køkkenøen til at slippe af med julens ekstra kilo

Julen er sæsonen for hygge, god mad og lidt for mange småkager. Hvis du føler, at nytårsbukserne strammer en smule, er der ingen grund til panik. Din køkkenø – det mest centrale sted i dit hjem – kan faktisk være din bedste ven, når det gælder om at komme af med de ekstra kilo.

Sjælden lidelse forbundet med cannabis: Patienter skriger af smerte og mister tænder

Cannabis bliver stadig mere populært og lovligt mange steder, men med den øgede brug dukker også uventede sundhedsproblemer op. En sjælden lidelse kaldet cannabinoid hyperemesis syndrom (CHS) rammer nogle langvarige brugere af cannabis.

Den sociale isolation bliver ikke løst af et høreapparat – ny rapport viser vejen

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med høretab.

Sund risalamande på 5 minutter

Elsker du risalamande, men vil gerne undgå den tunge fløde? Her får du en hurtig og sund udgave af den klassiske julefavorit – perfekt som dessert eller morgenmad!

5 øvelser ved køkkenøen til at slippe af med julens ekstra kilo

Julen er sæsonen for hygge, god mad og lidt for mange småkager. Hvis du føler, at nytårsbukserne strammer en smule, er der ingen grund til panik. Din køkkenø – det mest centrale sted i dit hjem – kan faktisk være din bedste ven, når det gælder om at komme af med de ekstra kilo.