Kan ekstra kalk virkelig styrke dine knogler?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange af os har lært, at kalk er nøglen til stærke knogler. Vi drikker mælk, spiser yoghurt og tager måske endda kosttilskud for at sikre, at vores knogler forbliver sunde og stærke. Spørgsmålet er bare, om mere kalk altid er bedre?

Kalkens funktion
Kalk, også kaldet calcium, er afgørende for at opbygge og vedligeholde stærke knogler, og det spiller en vigtig rolle i kroppens muskelfunktion, hjertefunktion og nerver. Derudover kan kalk, sammen med D-vitamin, potentielt beskytte mod sygdomme som kræft, diabetes og forhøjet blodtryk, selvom disse fordele ikke er endeligt dokumenteret.

Ifølge anbefalingerne skal voksne indtage omkring 1000-1200 milligram kalk om dagen, afhængig af alder og køn. Kalk kan fås igennem en varieret kost, der blandt andet indeholder mejeriprodukter, grønne bladgrøntsager og fisk med bløde knogler. Men i visse situationer kan kosttilskud være nødvendige, for eksempel hvis man har en kost, der er lav på kalk eller lider af en sygdom, der nedsætter optagelsen af kalk.

Er mere kalk altid bedre?
For meget kalk kan forårsage fordøjelsesproblemer såsom oppustethed og forstoppelse. I værste fald kan det føre til en tilstand kendt som hypercalcæmi, hvor kalkniveauet i blodet bliver for højt, som kan give blandt andet nyresvigt eller forårsage pludselig død. Det kan også forstyrre hjertets, musklernes og nervesystemets funktion, da kalket er med til at påvirke kroppen.

Så selvom kalk er vigtigt, er det ikke nødvendigvis bedre at tage mere end den anbefalede daglige dosis. Kroppen kan kun optage en vis mængde kalk ad gangen, og overforbrug kan gøre mere skade, end det gavner.

Det vigtigste er at opretholde en balance og sikre, at du får den rette mængde kalk gennem en sund kost og kun tage tilskud, hvis det er nødvendigt og anbefalet af en læge.

Artiklen er baseret på informationer fra Mayo Clinic.

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

Problemer med hukommelsen? Her 5 grunde til årsagen

Oplever du at glemme flere ting? Problemer med hukommelse og koncentration skyldes ofte søvnmangel eller stress. Men hvis det ikke er tilfældet, har LiveScience.com identificeret fem andre almindelige årsager, der kan lægge pres på hjernen og føre til, at du husker dårligere end normalt.

De bedste kosttilskud til din menstruation

Menstruation kan være en udfordring med fysiske og psykiske gener som træthed, smerter og humørsvingninger. Men vidste du, at der findes kosttilskud, der kan hjælpe dig igennem de dage? Her er en række kosttilskud, der kan gøre en mærkbar forskel – måske er der noget, du ikke har prøvet endnu.

Undgå disse 8 fødevarer for at mindske gigtsymptomer

En af de mest almindelige udbredte kroniske sygdomme i Danmark er gigt. Der findes desværre ingen kur. Men forskning har vist, at gigtpatienter kan reducere symptomer og gener ved at holde sig fra bestemte fødevarer.

Disse 5 øjensymptomer må du ikke ignorere

Alder øger risikoen for at udvikle alvorlige øjenproblemer såsom nethindeløsning og grøn stær –tilstande, der kan bringe dit syn i fare. Dog skal man være opmærksom hele livet og søge læge, hvis du oplever problemer.

Problemer med hukommelsen? Her 5 grunde til årsagen

Oplever du at glemme flere ting? Problemer med hukommelse og koncentration skyldes ofte søvnmangel eller stress. Men hvis det ikke er tilfældet, har LiveScience.com identificeret fem andre almindelige årsager, der kan lægge pres på hjernen og føre til, at du husker dårligere end normalt.

De bedste kosttilskud til din menstruation

Menstruation kan være en udfordring med fysiske og psykiske gener som træthed, smerter og humørsvingninger. Men vidste du, at der findes kosttilskud, der kan hjælpe dig igennem de dage? Her er en række kosttilskud, der kan gøre en mærkbar forskel – måske er der noget, du ikke har prøvet endnu.

Undgå disse 8 fødevarer for at mindske gigtsymptomer

En af de mest almindelige udbredte kroniske sygdomme i Danmark er gigt. Der findes desværre ingen kur. Men forskning har vist, at gigtpatienter kan reducere symptomer og gener ved at holde sig fra bestemte fødevarer.