Usynligt giftstof i æbler kan give kræft

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æblesæsonen starter lige om lidt, og træerne bugner med friske frugter. Men før du bider i et nedfaldent eller lagret æble, bør du vide, at et farligt giftstof kan gemme sig i det og potentielt give dig kræft.

Forskere advarer nu mod patulin, et stof, der kan dannes i rådne æbler, og som er kræftfremkaldende. Mange er ikke klar over denne risiko, og derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom på de frugter, du plukker eller samler op fra jorden.

En rådden plet
Patulin dannes af svampen Penicillium expansum og kan være til stede i æbler, der blot ser ud til at have små, rådne pletter. Men selvom du måske tænker, at du kan skære den dårlige del væk, advarer eksperterne mod denne praksis. “Hvis æblet har cirkulære og rådne pletter, så skal det smides væk. Hvis det er en sygdom, som udskiller patulin, kan der være en kræftrisiko”, udtaler David B. Collinge, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Det er dog ikke alle rådne æbler, der nødvendigvis udskiller patulin. Maren Korsgaard, faglig sekretær ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og plantageejer, forklarer, at det kan være svært at kende forskel på farlige og ufarlige pletter. Derfor er hendes råd klart: “Hvis der er en rådplet på, skal du heller ikke spise resten af æblet”.

Er æblemost farligt?
Selvom risikoen ved at spise et råddent æble er relativt lille, kan problemet blive større ved produktion af æblemost. Dårlige æbler kan ende i mosten, og her er det vigtigt, at producenterne tester for patulin, inden de sender produkterne på markedet. Marianne Bertelsen, seniorforsker ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, understreger dog, at det kun er sjældent, at sygdomme i æbler udgør en reel fare for mennesker, men vær hellere på den sikre side.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Andre Artikler

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.

Forskere afslører: Dette er den maksimale alder, et menneske kan opnå

Hvor længe kan kroppen egentlig holde sig i live, hvis sygdomme og ulykker ikke spiller ind? Et internationalt...

Han har forsket i kærlighed i 50 år – nu afslører han opskriften på et livslangt forhold

Efter mere end et halvt århundrede med forskning i kærlighedens mysterier har psykologen John Gottman kortlagt, hvad der...

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.

Forskere afslører: Dette er den maksimale alder, et menneske kan opnå

Hvor længe kan kroppen egentlig holde sig i live, hvis sygdomme og ulykker ikke spiller ind? Et internationalt...