Usynligt giftstof i æbler kan give kræft

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æblesæsonen starter lige om lidt, og træerne bugner med friske frugter. Men før du bider i et nedfaldent eller lagret æble, bør du vide, at et farligt giftstof kan gemme sig i det og potentielt give dig kræft.

Forskere advarer nu mod patulin, et stof, der kan dannes i rådne æbler, og som er kræftfremkaldende. Mange er ikke klar over denne risiko, og derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom på de frugter, du plukker eller samler op fra jorden.

En rådden plet
Patulin dannes af svampen Penicillium expansum og kan være til stede i æbler, der blot ser ud til at have små, rådne pletter. Men selvom du måske tænker, at du kan skære den dårlige del væk, advarer eksperterne mod denne praksis. “Hvis æblet har cirkulære og rådne pletter, så skal det smides væk. Hvis det er en sygdom, som udskiller patulin, kan der være en kræftrisiko”, udtaler David B. Collinge, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Det er dog ikke alle rådne æbler, der nødvendigvis udskiller patulin. Maren Korsgaard, faglig sekretær ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og plantageejer, forklarer, at det kan være svært at kende forskel på farlige og ufarlige pletter. Derfor er hendes råd klart: “Hvis der er en rådplet på, skal du heller ikke spise resten af æblet”.

Er æblemost farligt?
Selvom risikoen ved at spise et råddent æble er relativt lille, kan problemet blive større ved produktion af æblemost. Dårlige æbler kan ende i mosten, og her er det vigtigt, at producenterne tester for patulin, inden de sender produkterne på markedet. Marianne Bertelsen, seniorforsker ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, understreger dog, at det kun er sjældent, at sygdomme i æbler udgør en reel fare for mennesker, men vær hellere på den sikre side.

Læs også: Sådan får du mest ud af dine græskarkerner – tidspunktet gør forskellen

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Forskning viser, hvordan mandler kan støtte en stabil blodsukkerbalance

Andre Artikler

Opskrift på dadeltrøfler, der smager som romkugler

Disse dadeltrøfler er den sundere udgave af klassiske romkugler

4 tips til den optimale styrketræning

Hvordan får du mest muligt ud af dine sæt? Det handler ikke kun om, hvor hårdt du presser dig selv, men om at optimere alle dele af din træning. Fra opvarmningen til valg af vægt, pauser og antallet af sæt – alt spiller en rolle i at sikre effektive resultater.

Sådan får du mest ud af dine græskarkerner – tidspunktet gør forskellen

Græskarkerner er små, men næringsrige og fyldt med sundhedsfremmende egenskaber.De kan spises på ethvert tidspunkt af dagen,...

En plante mod skaldethed? Ny forskning viser lovende resultater

Kan et sødemiddel være nøglen til at bekæmpe hårtab? Forskere har opdaget, at et naturligt stof fra steviaplanten...

Opskrift på dadeltrøfler, der smager som romkugler

Disse dadeltrøfler er den sundere udgave af klassiske romkugler

4 tips til den optimale styrketræning

Hvordan får du mest muligt ud af dine sæt? Det handler ikke kun om, hvor hårdt du presser dig selv, men om at optimere alle dele af din træning. Fra opvarmningen til valg af vægt, pauser og antallet af sæt – alt spiller en rolle i at sikre effektive resultater.

Sådan får du mest ud af dine græskarkerner – tidspunktet gør forskellen

Græskarkerner er små, men næringsrige og fyldt med sundhedsfremmende egenskaber.De kan spises på ethvert tidspunkt af dagen,...