Mangans skjulte kræfter
Mangan er et grundstof, som kroppen kun har brug for i små mængder, men det spiller en vigtig rolle for en række processer, som blandt andet ved hjælp af enzymer omsætter kulhydrater og fedtstoffer. Desuden beskytter mangan vores celler mod de skadelige frie radikaler, som kan forårsage celleskader. Selvom de fleste af os får dækket vores behov gennem en almindelig kost, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke fødevarer der er særligt rige på dette mineral.
De essentielle fødevarer
Men hvilke fødevarer skal du spise for at sikre dig et tilstrækkeligt indtag af mangan? Selvom mangan findes i en bred vifte af fødevarer, er nogle kilder mere koncentrerede end andre. En overraskende kilde er teblade, som faktisk er en af de rigeste kilder til mangan. De indeholder 71 milligram mangan sammenlignet med det næstmest holdige, som er hvedeklid, der indeholder 15 milligram. Men hvis du ikke er den store te drikker, er der flere andre fødevarer, der kan hjælpe dig med at få nok af dette essentielle mineral.
Her er de fem fødevarer, du bør fokusere på, hvis du vil sikre, at din krop får den nødvendige mængde mangan, hvis du ser bort fra te og hvedeklid:
- Te blade – 71 mg
- Hvedeklid – 15 mg
- Tørret pinjekerner – 8.80 mg
- Tørret Hasselnødder – 7.20 mg
- Havregryn – 5.80 mg
- Hyben pulver – 5.50 mg
- Pecannødder – 4.50 mg
Artiklen er baseret på informationer fra Netdoktor og Helsebixen.