Efter en ny undersøgelse foretaget af Tandlægeforeningen, hvor knap 900 tandlæger deltog, opråber de nu den danske befolkning. De ser nemlig et stigende antal patienter, særligt blandt unge, som har alvorlige skader.
Uhelbredelige konsekvenser
Tandlæger landet over har de seneste år oplevet en betydelig stigning i patienter med skader forårsaget af snus og nikotinposer. Omkring 60 procent af tandlægerne rapporterer, at de har set flere skader i mundhulen, især blandt 19-29-årige, men også hos unge under 18 år. Ifølge Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist er det særligt bekymrende, da disse skader kan være permanente. “Børn og unge, der bruger snus eller andre røgfri produkter med nikotin, risikerer at få alvorlige skader i mundhulen – skader, der kan vise sig at være permanente. Det er dybt problematisk. Ikke mindst fordi de her produkter er stærkt vanedannende”, advarer Susanne Kleist.
Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger forklarer, at de typiske skader, tandlægerne ser, er slimhindeforandringer og tilbagetrukket tandkød. “Snus irriterer mundslimhinden og kan også få tandkødet til at trække sig tilbage, hvis man bruger det længe nok. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper”, siger Charlotta Pisinger.
Et forbud kan være nødvendigt
Ifølge tandlægerne er der brug for mere end blot oplysning og dialog for at vende udviklingen. Susanne Kleist mener, at et forbud mod snus til unge op til 29 år kan være nødvendigt for at undgå en fremtid, hvor flere får permanente skader i munden. Hun opfordrer samtidigt forældre til at tale med deres børn om de potentielle konsekvenser ved snus.
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse.