Kiksene er til dig, der vil undgå gluten, men stadig ønsker noget, der knaser! De er spækket med frø, kerner og kokosolie, som giver smag og tekstur. Samtidigt er de fyldt med omega-3 fedtsyrer, som er godt for flere dele af kroppen, herunder blodtryk, ledsmerter og synsudviklingen hos børn.
Opskriften giver ca. 20-25 stk.
Ingredienser
- 50 g hørfrø
- 50 g mandler
- 50 g hempfrø
- 50 g sesamfrø
- 50 g græskarkerner
- 50 g solsikkekerner
- 1 stort æg
- 50 g ekstra jomfrukokosolie
- ¾ tsk. salt
- ½ tsk. natron
- 4 spsk. koldt vand
Fremgangsmåde
- Blend hørfrøene til mel, og derefter mandlerne til mandelmel.
- Kom hørfrømel, mandelmel, hempfrø, sesamfrø, græskarkerner og solsikkekerner i en foodprocessor, og hak det hele fint.
- I en skål blandes æg, kokosolie, salt, natron og vand – dette gøres i hånden, så teksturen bevares.
- Bred dejen ud på en bageplade med bagepapir. Det er nemmest, hvis du fugter dine hænder med lidt vand undervejs, så dejen ikke klistrer fast på dine fingre.
- Forvarm ovnen til 160°C varmluft, og bag kiksene i 15 minutter.
- Tag pladen ud og skær dejen i de ønskede kiksestørrelser. Bag yderligere 10-20 minutter, eller indtil de er sprøde. Hold øje, da de yderste kiks kan blive færdige før resten – tag dem blot ud og giv resten lidt mere tid.
- Lad kiksene køle af på en rist.
Tip: Hvis du vil give dine kiks ekstra smag, kan du tilsætte en stor spsk. finthakket rosmarin, eller lave en sødere version med kanel, kardemomme, nelliker og honning. Du kan også eksperimentere med revet ingefær eller citrusskal – det er kun fantasien, der sætter grænser!
Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Forbrugerrådet Tænk.