Proteinindhold i bønner
Her er en rangering af de mest almindelige bønner baseret på deres proteinindhold pr. 100 gram:
- Haricots Verts bønner: 2 g
- Edamamebønner: 11 g
- Kikærter: 19 g
- Azukibønner: 20 g
- Butterbeans: 21 g
- Pintobønner: 21 g
- Sorte bønner: 21 g
- Hvide bønner: 21 g
- Borlottibønner: 23 g
- Cannellini bønner: 23 g
- Mungbønner: 24 g
- Kidneybønner: 24 g
- Soyabønner: 34 g
Soyabønnen den mest proteinrige bønne af dem alle! Den er en perfekt ingrediens i mange retter, og nedenfor kan du finde opskriften på en cremet og nærende fibercreme, hvor du kan vælge netop de bønner, som indeholder mest protein eller efter din smagsløg.
Fibercreme med bønner
Ingredienser
- 75/150 g blandede bønner (tørvægt/kogte)
- 1 dl græsk yoghurt
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk citronsaft
- 1 fed hvidløg
- Salt og peber efter smag
- Eventuelt lidt friske krydderurter (f.eks. persille eller koriander)
Fremgangsmåde
- Opblød bønnerne, hvis du bruger dem tørrede, i rigeligt vand i 10-12 timer.
- Kog bønnerne efter anvisning, hvis du bruger dem tørrede, og lad dem køle af.
- Blend de kogte bønner sammen med yoghurt, olivenolie, citronsaft og hvidløg, indtil massen er helt cremet og glat.
- Smag til med salt, peber og eventuelt friske krydderurter for ekstra smag.
- Server fibercremen som en dip til grøntsagsstave eller brug den som smørepålæg på brød.
Du kan selv vælge, hvilke krydderurter, som du vil bruge.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Helsebixen og bogen ‘Din grønne rejse’ af Louise Bruun og Tobias Schmidt Hansen.