Undgå kræft og hjerteproblemer: Byt leverpostejen ud med svampepostejen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vidste du, at du kan gøre en stor forskel for dit helbred ved at droppe kød blot én gang om ugen? Ved at udskifte kød med et plantebaseret alternativ, som for eksempel en lækker svampepostej, kan du både nedsætte din risiko for kræft og beskytte dit hjerte.

Risikoen for kræft
En kost rig på frugt og grønt beskytter dig mod kræft. Forskning fra Haward Medical School har vist, at personer, der spiser store mængder rødt kød, har en højere risiko for at udvikle tyktarmskræft. En anden undersøgelse fra Loma Linda University, School of Public Health peger endda på, at veganere har betydeligt lavere kræftrater sammenlignet med kødspisere, selv når der er taget højde for faktorer som rygning og alkoholforbrug. Blot ved at skære kødet væk én dag om ugen, tager du et skridt mod en sundere livsstil og mindsker din kræftrisiko.

Bedre hjerte
Højt indtag af animalske produkter er ofte forbundet med et øget indhold af mættet fedt, som kan hæve dit kolesterolniveau, og dermed øge risikoen for hjertekarsygdomme. Plantebaserede alternativer indeholder derimod sunde, umættede fedtstoffer, der bidrager til et sundt hjerte. Mange studier viser, at mennesker, der indtager flere fuldkornsprodukter og grøntsager, samtidig har en lavere risiko for hjertesygdomme.

Svampepostej med tranebær
Hvis du leder efter en lækker erstatning for den klassiske leverpostej, er denne svampepostej et fantastisk valg. Den er både smagfuld og sund, og du vil ikke savne kødet!

Ingredienser

Læs også: Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler alt opmærksomheden

  • 80 g couscous
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl kogende vand
  • 450 g champignon (evt. lidt østershatte)
  • 1 stort løg (150 g)
  • 50 g mandler
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 3 spsk. tørrede tranebær
  • 1 dl creme fraiche 9%
  • 2 æg
  • Salt og peber
  • 1 rugbrødsform (1 liter)

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Kom couscous i en skål, tilsæt lidt salt, og hæld kogende vand over. Dæk skålen til, og lad det trække i 5 minutter. Rør undervejs.
  3. Rens champignonerne godt, og hak dem fint (tag et par stykker fra til pynt). Hak løg og mandler groft.
  4. Steg champignon, løg og mandler på en pande med olie, indtil væsken er væk.
  5. Bland de stegte ingredienser med de øvrige i en skål. Smag til med salt og peber.
  6. Hæld blandingen i en smurt rugbrødsform og bag i ovnen i ca. 30 minutter.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Medium.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Andre Artikler

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.

Mange danskere måler blodtrykket forkert — sådan gør du det rigtigt

Selv små fejl i måden du måler dit blodtryk på, kan få tallene til at se farligere ud, end de egentlig er.

Praktiske råd til at lette hverdagen med ADHD

Mange med ADHD oplever, at medicinsk behandling ikke løser alle udfordringer - her er nogle gode råd til selv at lette hverdagen.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.

Mange danskere måler blodtrykket forkert — sådan gør du det rigtigt

Selv små fejl i måden du måler dit blodtryk på, kan få tallene til at se farligere ud, end de egentlig er.