Undgå kræft og hjerteproblemer: Byt leverpostejen ud med svampepostejen

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vidste du, at du kan gøre en stor forskel for dit helbred ved at droppe kød blot én gang om ugen? Ved at udskifte kød med et plantebaseret alternativ, som for eksempel en lækker svampepostej, kan du både nedsætte din risiko for kræft og beskytte dit hjerte.

Risikoen for kræft
En kost rig på frugt og grønt beskytter dig mod kræft. Forskning fra Haward Medical School har vist, at personer, der spiser store mængder rødt kød, har en højere risiko for at udvikle tyktarmskræft. En anden undersøgelse fra Loma Linda University, School of Public Health peger endda på, at veganere har betydeligt lavere kræftrater sammenlignet med kødspisere, selv når der er taget højde for faktorer som rygning og alkoholforbrug. Blot ved at skære kødet væk én dag om ugen, tager du et skridt mod en sundere livsstil og mindsker din kræftrisiko.

Bedre hjerte
Højt indtag af animalske produkter er ofte forbundet med et øget indhold af mættet fedt, som kan hæve dit kolesterolniveau, og dermed øge risikoen for hjertekarsygdomme. Plantebaserede alternativer indeholder derimod sunde, umættede fedtstoffer, der bidrager til et sundt hjerte. Mange studier viser, at mennesker, der indtager flere fuldkornsprodukter og grøntsager, samtidig har en lavere risiko for hjertesygdomme.

Svampepostej med tranebær
Hvis du leder efter en lækker erstatning for den klassiske leverpostej, er denne svampepostej et fantastisk valg. Den er både smagfuld og sund, og du vil ikke savne kødet!

Ingredienser

Læs også: Sunde rødbedeboller – luftige og perfekte til madpakken

  • 80 g couscous
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl kogende vand
  • 450 g champignon (evt. lidt østershatte)
  • 1 stort løg (150 g)
  • 50 g mandler
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 3 spsk. tørrede tranebær
  • 1 dl creme fraiche 9%
  • 2 æg
  • Salt og peber
  • 1 rugbrødsform (1 liter)

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Kom couscous i en skål, tilsæt lidt salt, og hæld kogende vand over. Dæk skålen til, og lad det trække i 5 minutter. Rør undervejs.
  3. Rens champignonerne godt, og hak dem fint (tag et par stykker fra til pynt). Hak løg og mandler groft.
  4. Steg champignon, løg og mandler på en pande med olie, indtil væsken er væk.
  5. Bland de stegte ingredienser med de øvrige i en skål. Smag til med salt og peber.
  6. Hæld blandingen i en smurt rugbrødsform og bag i ovnen i ca. 30 minutter.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Medium.

Læs også: Crunchy sweet potato chips – sprøde, søde og uimodståelige

Andre Artikler

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...

Studie peger på mulig metode til at mindske skader ved diabetes

Det er ofte ikke de høje blodsukkertal, der mærkes mest i hverdagen, men de små tegn på, at...

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...