Udskift mel med bønner i denne lækre og sunde brownie

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har sikkert hørt om at bruge bønner i salater og gryderetter, men hvad nu, hvis du kunne erstatte mel med bønner i en lækker kage? Det lyder måske lidt vildt, men de fungerer overraskende godt i bagværk, og så er de tilmed sunde og mættende.

Kilden til protein
Bønner er fyldt med kostfibre, proteiner og vigtige mineraler som jern, zink og magnesium, hvilket gør dem til en fantastisk ingrediens i sund madlavning. Kostfibre hjælper med at styrke din fordøjelse, og bønnerne kan reducere dit indtag af forarbejdet kød, hvilket nedsætter risikoen for kræft og hjertekarsygdomme. Derfor er de også et godt valg for vegetarer og veganere, der vil have et proteinrigt alternativ til kød. Så hvorfor ikke bruge dem i noget så lækkert som en brownie?

Bønnebrownie med mørk chokolade

Ingredienser

  • 100 g mørk chokolade
  • 50 g kokosolie
  • 100 g havregryn
  • 1 dl ahornsirup
  • 1 dåse sorte bønner
  • 25 g mørkt kakaopulver
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 50 g valnødder, pekannødder eller hasselnødder

Fremgangsmåde

Læs også: Sund chokoladekage med banan og havregryn

  1. Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
  2. Hak den mørke chokolade groft, og smelt halvdelen i en lille gryde sammen med kokosolien.
  3. Blend havregryn i en foodprocessor, indtil de bliver til fint mel.
  4. Tilsæt bønner (drænet og skyllet), kakao, ahornsirup, kanel, bagepulver og blend igen.
  5. Hæld den smeltede chokolade og kokosolie i, og blend til en jævn masse.
  6. Rør til sidst den resterende chokolade og de grofthakkede nødder i.
  7. Fordel dejen i en form (20×20 cm) med bagepapir, og bag i 20-22 minutter.
  8. Lad kagen køle af, inden du skærer den ud.

Du kan toppe kagen med et lag hasselnøddesmør for ekstra luksus, men det kan også undlades.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, iForm og bogen ‘Kost og kræft – Spis dig stærk i behandlingsforløbet’ af Ditte Ingemann.

Læs også: 5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Andre Artikler

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.