Højere indhold af beta-glukaner
Sort havre er ikke kun kendt for sin gode smag og konsistens, men også for sit højere indhold af beta-glukaner sammenlignet med almindelig havre. Galden hjælper med at nedbryde fedt i tarmen, og når beta-glukaner fra havre binder galden, udskilles den med afføringen. Det tvinger leveren til at bruge kolesterol fra blodet til at danne ny galde, hvilket sænker kolesteroltallet.
Beta-glukanerne fra sort havre sidder primært i det yderste lag af kernen, hvilket gør grove havregryn ekstra sunde, da de indeholder hele kornet. Sort havre kan dermed ikke bare hjælpe med at sænke dit kolesterol, men også give dig en længerevarende mæthedsfølelse og støtte en stabil fordøjelse.
Bagt grød med sort havre
Vil du selv prøve de sunde egenskaber fra sort havre, kan du starte med denne opskrift på bagt havregrød – perfekt som en mættende morgenmad.
Ingredienser
- 1 dl grovvalsede havregryn (gerne sort havre)
- ½ spsk chiafrø
- 1 dl plantemælk (efter eget valg)
- 1-2 dadler, skåret i små stykker
- 50 g rabarber, i små stykker
- 25 g blåbær
- 1 lille gulerod, fintrevet
- 10 g valnødder, brækket i stykker
- ½ tsk kanel
- ¼ tsk kardemomme
- Et lille drys nelliker
- Knap en ¼ tsk salt
- ½ tsk bagepulver
- ½ spsk hørfrø
- ½ – 1 tsk hybenpulver
- (Soja)yoghurt til topping
Fremgangsmåde
- Riv guleroden fint og skær dadlerne i små stykker.
- Bland alle ingredienserne (undtagen hørfrø, hybenpulver og yoghurt) i en skål.
- Fordel blandingen i en lille form (ca. 14 x 20 cm) og bag ved 175 grader i ca. 40 minutter.
- Lad grøden køle lidt af, knus hørfrøene og top grøden med yoghurt, knuste hørfrø og hybenpulver.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli.