Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Sprød broccoli med honning og valnødder – perfekt til grillen

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Kog ris som en mesterkok: Et hemmeligt trick gør forskellen

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Disse sunde pestosnegle bliver din næste picnics favorit

Andre Artikler

Sund opskrift med kirsebær: Den her lækre snack vil din krop takke dig for

Sund, sukkerfri kirsebærsnack – klar på få minutter og fuld af smag!

Vil du forlænge dit liv? Så skal du drikke dette inden klokken 12

En velkendt drik kan forlænge dit liv – men kun hvis du drikker den før klokken 12.

Mangel på D-vitamin? Din hud og dine ben forsøger måske at advare dig

Du mærker det måske ikke straks – men din hud og dine muskler kan afsløre, at du mangler D-vitamin.

Træt af at snacke hele tiden? Det her kan hjælpe

Hvis du drømmer om at spise dig mæt og samtidig skære ned på kalorierne, er der hjælp at...

Sund opskrift med kirsebær: Den her lækre snack vil din krop takke dig for

Sund, sukkerfri kirsebærsnack – klar på få minutter og fuld af smag!

Vil du forlænge dit liv? Så skal du drikke dette inden klokken 12

En velkendt drik kan forlænge dit liv – men kun hvis du drikker den før klokken 12.

Mangel på D-vitamin? Din hud og dine ben forsøger måske at advare dig

Du mærker det måske ikke straks – men din hud og dine muskler kan afsløre, at du mangler D-vitamin.