Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Andre Artikler

Sexmyter under lup: Forspil kan gøre dig gravid!

Graviditet og seksualitet er omgivet af et væld af myter og fejlagtige antagelser. Mange tror fejlagtigt, at forskellige metoder kan forhindre graviditet, men sandheden viser sig ofte at være en helt anden. Lad os få styr på fakta, så du kan undgå de mest almindelige misforståelser om graviditet og beskyttelse.

Højde kan påvirke din kræftrisiko – her er hvorfor

Forskning viser nu en mulig sammenhæng mellem din højde og risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskerne kender endnu ikke alle de præcise årsager hertil, men de biologiske faktorer kan have en forbindelse.

Derfor bør du spise hele klementinen

Julen er over os, og supermarkederne er igen fyldt med duftende klementiner. De små, saftige citrusfrugter er et fast inventar i julesæsonen, og den er elsket for sin sødme og friske smag. Men vidste du, at den hvide hinde på klementinen gemmer på store sundhedsmæssige fordele?

Skift usunde morgenmadsprodukter ud med denne sunde hytteostsalat

Er du træt af den samme morgenmad hver dag? Det er på tide at opgradere din start på dagen med en frisk og mættende salat, der bringer nye smagsoplevelser til morgenbordet. Med hytteost som hovedingrediens får du en proteinrig og kaloriefattig start, der holder dig mæt langt op ad dagen.

Sexmyter under lup: Forspil kan gøre dig gravid!

Graviditet og seksualitet er omgivet af et væld af myter og fejlagtige antagelser. Mange tror fejlagtigt, at forskellige metoder kan forhindre graviditet, men sandheden viser sig ofte at være en helt anden. Lad os få styr på fakta, så du kan undgå de mest almindelige misforståelser om graviditet og beskyttelse.

Højde kan påvirke din kræftrisiko – her er hvorfor

Forskning viser nu en mulig sammenhæng mellem din højde og risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskerne kender endnu ikke alle de præcise årsager hertil, men de biologiske faktorer kan have en forbindelse.

Derfor bør du spise hele klementinen

Julen er over os, og supermarkederne er igen fyldt med duftende klementiner. De små, saftige citrusfrugter er et fast inventar i julesæsonen, og den er elsket for sin sødme og friske smag. Men vidste du, at den hvide hinde på klementinen gemmer på store sundhedsmæssige fordele?