Forskning afslører grøntsagerne, der slanker og feder mest

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er klar over, at grøntsager er sunde, men en bemærkelsesværdig undersøgelse afslører, at mens nogle grøntsager kan fremme vægttab, kan andre faktisk få vægten til at stige.

Fødevarestyrelsens anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler dagligt at indtage 600 gram frugt og grønt. En simpel huskeregel siger, at et stykke frugt eller en grøntsag typisk svarer til 100 gram. Det er et råd, der hviler på ønsket om at øge danskernes indtag af de gavnlige vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, som frugt og grønt giver. Men selvom alle grøntsager bidrager med næring, bør man måske tænke over sit valg, hvis målet er vægttab.

Undersøgelsen
En omfattende undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health og Brigham og Women’s Hospital i Boston fulgte 133.468 personer i en periode på 24 år. Her kiggede forskerne på sammenhængen mellem grøntsagsindtag og vægtændringer. 

Resultaterne viste, at flere grøntsager bidrager til vægttab. For hver ekstra portion af disse grøntsager, der tabte forsøgspersonerne gennemsnitligt 110 gram på en periode på fire år. Forskerne fandt dog, at grøntsager med et højt indhold af stivelse, som for eksempel kartofler og majs, førte til vægtøgning.

Slankende og fedende grøntsager
Her er grøntsagerne, som bidrog mest til vægttab:

Læs også: Kostmønster kobles til bedre hjertesundhed i stort studie

  • Tofu/soja: -1.120 g
  • Blomkål: -630 g
  • Grønne bønner: -430 g
  • Peberfrugter: -345 g
  • Broccoli: -340 g
  • Rosenkål: -300 g
  • Bladgrøntsager: -250 g
  • Gulerødder: -185 g
  • Bønner: -170 g
  • Selleri: -160 g
  • Tomater: -50 g

Og her er grøntsagerne, der bidrog mest til vægtøgning:

  • Løg: +120 g
  • Hvidkål: +180 g
  • Kartofler: +320 g
  • Ærter: +560 g
  • Majs: +930 g

Artiklen er baseret på informationer fra B.T.

Læs også: Nyt studie: Denne tevariant er det sundeste valg

Andre Artikler

Kostmønster kobles til bedre hjertesundhed i stort studie

Ny forskning peger på markante sundhedseffekter som følge af en plantefokuseret kost.

GLP-1-midler undersøges for mulig effekt på tidlig Alzheimer

Nye resultater fra et stort studie giver et mere nuanceret billede af, hvordan GLP-1-medicin påvirker udviklingen af Alzheimer’s sygdom.

Nyt studie: Denne tevariant er det sundeste valg

En ny videnskabelig gennemgang påpeger, at der er store forskelle mellem brygget te og industrifremstillede varianter.

Ny forskning peger på, at tre næringsstoffer kan ændre social adfærd hos autister

En nyere undersøgelse peger på, at bestemte næringsstoffer kan påvirke dyr med autisme.

Kostmønster kobles til bedre hjertesundhed i stort studie

Ny forskning peger på markante sundhedseffekter som følge af en plantefokuseret kost.

GLP-1-midler undersøges for mulig effekt på tidlig Alzheimer

Nye resultater fra et stort studie giver et mere nuanceret billede af, hvordan GLP-1-medicin påvirker udviklingen af Alzheimer’s sygdom.

Nyt studie: Denne tevariant er det sundeste valg

En ny videnskabelig gennemgang påpeger, at der er store forskelle mellem brygget te og industrifremstillede varianter.