Forskning afslører grøntsagerne, der slanker og feder mest

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er klar over, at grøntsager er sunde, men en bemærkelsesværdig undersøgelse afslører, at mens nogle grøntsager kan fremme vægttab, kan andre faktisk få vægten til at stige.

Fødevarestyrelsens anbefalinger
Fødevarestyrelsen anbefaler dagligt at indtage 600 gram frugt og grønt. En simpel huskeregel siger, at et stykke frugt eller en grøntsag typisk svarer til 100 gram. Det er et råd, der hviler på ønsket om at øge danskernes indtag af de gavnlige vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, som frugt og grønt giver. Men selvom alle grøntsager bidrager med næring, bør man måske tænke over sit valg, hvis målet er vægttab.

Undersøgelsen
En omfattende undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health og Brigham og Women’s Hospital i Boston fulgte 133.468 personer i en periode på 24 år. Her kiggede forskerne på sammenhængen mellem grøntsagsindtag og vægtændringer. 

Resultaterne viste, at flere grøntsager bidrager til vægttab. For hver ekstra portion af disse grøntsager, der tabte forsøgspersonerne gennemsnitligt 110 gram på en periode på fire år. Forskerne fandt dog, at grøntsager med et højt indhold af stivelse, som for eksempel kartofler og majs, førte til vægtøgning.

Slankende og fedende grøntsager
Her er grøntsagerne, som bidrog mest til vægttab:

Læs også: Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

  • Tofu/soja: -1.120 g
  • Blomkål: -630 g
  • Grønne bønner: -430 g
  • Peberfrugter: -345 g
  • Broccoli: -340 g
  • Rosenkål: -300 g
  • Bladgrøntsager: -250 g
  • Gulerødder: -185 g
  • Bønner: -170 g
  • Selleri: -160 g
  • Tomater: -50 g

Og her er grøntsagerne, der bidrog mest til vægtøgning:

  • Løg: +120 g
  • Hvidkål: +180 g
  • Kartofler: +320 g
  • Ærter: +560 g
  • Majs: +930 g

Artiklen er baseret på informationer fra B.T.

Læs også: Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Andre Artikler

Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Hvad viser studierne egentlig om ægs ernæringsmæssige værdi og sikkerhed?

Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Kaffe er en fast del af mange menneskers morgenrutine, men en ny variation bliver fremhævet af sundhedseksperter.

Ny analyse: Din personlighed afgør, hvor meget mad du smider ud

Madspild forbindes ofte med pris, travlhed eller husholdningsstørrelse. Men nyere analyser viser, at forklaringen ligger et helt andet sted.

Eksperter: Ingen tegn på, at omgangssyge begynder om natten

Mange oplever, at omgangssyge bryder ud om natten, men hvad siger forskningen?

Fra affald til kost: Forskere undersøger, om man bør spise æggeskaller

Hvad viser studierne egentlig om ægs ernæringsmæssige værdi og sikkerhed?

Derfor bør du prøve at blande kakao i din kaffe

Kaffe er en fast del af mange menneskers morgenrutine, men en ny variation bliver fremhævet af sundhedseksperter.

Ny analyse: Din personlighed afgør, hvor meget mad du smider ud

Madspild forbindes ofte med pris, travlhed eller husholdningsstørrelse. Men nyere analyser viser, at forklaringen ligger et helt andet sted.