Danskernes lyttevaner
Musik er en uundværlig del af hverdagen for mange danskere. Ifølge en undersøgelse foretaget af DR i 2021, bruger vi i gennemsnit 2 timer og 27 minutter om dagen på at lytte til musik eller andet lyd. Det er godt nyt, da musikken er ikke bare god underholdning, men den gør også noget godt for os. Musik er en universel kraft, der har været brugt gennem årtusinder på tværs af kulturer, og det er med god grund.
Musik binder os sammen
Det er ikke kun alene, at vi nyder musikken. Musikken har en særlig evne til at skabe forbindelser mellem mennesker. Står vi sammen til en koncert eller fester med venner, så styrker musikken vores sociale bånd og giver os en følelse af fællesskab. Denne følelse af samhørighed opstår, fordi musikken taler til alle, uanset alder og baggrund.
Musikkens påvirkning på kroppen
Der sker også noget på et kemisk plan, når musikken fylder vores ører. Musik stimulerer nemlig udløsningen af dopamin, der er det samme glædeshormon, som også aktiveres ved god mad, motion og socialt samvær.
Denne dopaminfrigivelse skaber en naturlig følelse af glæde og tilfredsstillelse, som mange nok har oplevet, når en yndlingssang spiller. Dopamin giver en følelse af belønning, der gør, at vi føler os mere opløftede og energiske. Så næste gang humøret er lavt, kan det være en god idé at finde høretelefonerne frem og lade musikken gøre sit magiske arbejde.
Tryk play
Det er måske ikke så overraskende, at musik også kan motivere os til at træne, blive mere produktive og generelt være en kilde til energi i hverdagen. Så tryk du bare på play! Din hjerne og sundhed vil takke dig for det.
Artiklen er baseret på informationer fra Ekstra Bladet.