Hvorfor folk vælger silent retreats
Christine Feldthaus, livsstilsekspert, mener, at det handler om behovet for en modvægt til det høje tempo i vores samfund. “Når vi kører et højhastighedssamfund, så vil der være nogle modstrømninger, der fokuserer på, at vi skal geare ned og trække vejret helt ned i kroppen”, forklarer hun til B.T.
Silent retreats giver os mulighed for at slippe for teknologi og forstyrrelser og i stedet finde ro i nuet. Mange føler sig overvældet af dagligdagens krav og søger derfor en mulighed for at koble fra og mærke sig selv igen.
Ikke for alle
Silent retreats lokker med ro og fordybelse, men er ikke altid vejen frem for dem med mentale udfordringer, såsom stress og angst. Bjarne Toftegård, stresspsykolog, advarer om, at for nogen kan stilheden blive en for stor udfordring og måske endda forværre deres tilstand. “Den vigtigste pointe er, at det ikke er noget for alle. Der er rigtig mange gode ting i silent retreats, men det skal ikke være en flugt fra hverdagen”, understreger han til B.T.
Derimod anbefaler Bjarne Toftegård i stedet, at man tager fat i roden af problemerne fremfor at symptombehandle med eksempelvis silent retreats. Overdrevet meditation og stilhed kan endda være en ubehagelig oplevelse for personer, der trives bedst med social kontakt, påpeger han.
Mainstream
Tendensen ser ud til at fortsætte, i takt med at samfundet bliver mere krævende. Ifølge Christine Feldthaus har interessen for retreats samlet sig over mange år og er nu blevet mainstream, hvor flere har taget denne trend til sig som en nødvendig pause. Silent retreats kan være det perfekte redskab til dem, der ønsker selvindsigt og ro, men som Bjarne Toftegård advarer om, skal det gøres med omtanke.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.