Kan dåsefisk måle sig med frisk fisk?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Frisk fisk er ofte det første, vi tænker på, når det handler om sundhed og kød. Men det kan både være dyrt og tidskrævende at tilberede. Derfor vælger mange dåsefisk som en nem måde at få ugens anbefalede mængde på – men kan det måle sig med den friske variant?

Fiskens næringsstoffer
Fisk er kendt som en af de bedste kilder til omega-3-fedtsyrer, der er afgørende for vores hjertesundhed, syn og endda kan reducere risikoen for visse kræftformer. Omega-3-fedtsyrer, proteiner og vitaminer i fisk er i høj kvalitet og let tilgængelige for kroppen. Derfor opfordrer sundhedseksperter ofte til at spise fisk flere gange om ugen for at opnå disse fordele.

Ulempen ved dåsefisk
En ulempe ved dåsefisk er, at fedtet kan oxidere, hvilket påvirker smagen negativt. Når fedtstofferne i fisken reagerer med ilt, kan de blive harske og skabe en lugt og smag, som mange forbinder med ‘gammel fisk’. Dette er også grunden til, at fiskeolie ofte er kapslet ind. 

Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet understreger dog, at denne oxidation ikke udgør en sundhedsrisiko. “Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af – ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer (…) Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den [sags] skyld frossen fisk”, forklarer han til Videnskab.dk

Hvad er så bedst?
Selvom fisk på dåse mister en smule af sine sunde fedtstoffer, som ændrer karakter under konserveringsprocessen, er det stadig en god kilde til omega-3-fedtsyrer. Ifølge Karsten Olsen er der blot tale om en marginal forringelse i forhold til frisk fisk. Dåsefisk er derfor et sundt alternativ, især når frisk fisk ikke er en mulighed. Konserves er desuden en praktisk måde at opbevare fisk på i længere tid.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Andre Artikler

Den sociale isolation bliver ikke løst af et høreapparat – ny rapport viser vejen

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med høretab.

Sund risalamande på 5 minutter

Elsker du risalamande, men vil gerne undgå den tunge fløde? Her får du en hurtig og sund udgave af den klassiske julefavorit – perfekt som dessert eller morgenmad!

5 øvelser ved køkkenøen til at slippe af med julens ekstra kilo

Julen er sæsonen for hygge, god mad og lidt for mange småkager. Hvis du føler, at nytårsbukserne strammer en smule, er der ingen grund til panik. Din køkkenø – det mest centrale sted i dit hjem – kan faktisk være din bedste ven, når det gælder om at komme af med de ekstra kilo.

Sjælden lidelse forbundet med cannabis: Patienter skriger af smerte og mister tænder

Cannabis bliver stadig mere populært og lovligt mange steder, men med den øgede brug dukker også uventede sundhedsproblemer op. En sjælden lidelse kaldet cannabinoid hyperemesis syndrom (CHS) rammer nogle langvarige brugere af cannabis.

Den sociale isolation bliver ikke løst af et høreapparat – ny rapport viser vejen

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med høretab.

Sund risalamande på 5 minutter

Elsker du risalamande, men vil gerne undgå den tunge fløde? Her får du en hurtig og sund udgave af den klassiske julefavorit – perfekt som dessert eller morgenmad!

5 øvelser ved køkkenøen til at slippe af med julens ekstra kilo

Julen er sæsonen for hygge, god mad og lidt for mange småkager. Hvis du føler, at nytårsbukserne strammer en smule, er der ingen grund til panik. Din køkkenø – det mest centrale sted i dit hjem – kan faktisk være din bedste ven, når det gælder om at komme af med de ekstra kilo.