Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg spiller en vigtig rolle i de fleste danske hjem og bruges i alt fra morgenmaden til bagværket. Alligevel er nogle forbrugere usikre på, hvordan æg bør opbevares for at undgå risikoen for sygdom.

Hvad er salmonella?
Salmonella er en bakterie, som kan forårsage salmonellose, en mave-tarm-infektion, der typisk viser sig med diarré og generel utilpashed. Bakterien findes i tarmsystemet hos mange dyr, inklusiv landbrugsdyr, og smitten sker primært gennem fødevarer. I Danmark er salmonella i æg blevet en sjældenhed, og antallet af salmonellainfektioner er faldet markant de seneste år, takket være effektiv kontrol og forebyggelse.

Sådan opbevares æg korrekt
Æg bør opbevares ved højst 24 grader og ikke i direkte sollys. Er æggene købt fra køleskabet i supermarkedet, skal de også på køl derhjemme eller opbevares ved maksimalt 12 grader. 

Kondens kan opstå, hvis kolde æg udsættes for varme, hvilket giver bakterier mulighed for at trives. Generelt har bakterier dårligere vækstbetingelser ved køleskabstemperatur, så kølig opbevaring er fornuftig, hvis man vil mindske risikoen for bakterier

Kontrol i Danmark
Risikoen for salmonella i danske æg er meget lav, primært på grund af Danmarks strikse kontrol. Danske hønsebesætninger bliver testet for salmonella hveranden uge, hvilket gør det muligt at opdage og handle på eventuelle tilfælde, før æggene når forbrugerne. Danmark har særstatus i EU, der sikrer, at risikoen også er lav for importerede æg.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Opbevar dine æg korrekt
Med den effektive kontrol og de strenge regler i Danmark er risikoen for at blive syg af æg, der ikke har været på køl, minimal. Det er dog altid en god idé at opbevare æg korrekt for at sikre den bedst mulige fødevaresikkerhed.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Læs også: Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Andre Artikler

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.

Forskere afslører: Dette er den maksimale alder, et menneske kan opnå

Hvor længe kan kroppen egentlig holde sig i live, hvis sygdomme og ulykker ikke spiller ind? Et internationalt...

Han har forsket i kærlighed i 50 år – nu afslører han opskriften på et livslangt forhold

Efter mere end et halvt århundrede med forskning i kærlighedens mysterier har psykologen John Gottman kortlagt, hvad der...

Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Glem alt om tørre vegetarbøffer! Denne sellerikebab er saftig, krydret og vanvittigt nem at lave.

Pas på: Derfor skal du være forsigtig med chiafrø

Chiafrø i vand har mange fordele, såsom indholdet af vigtige næringsstoffer og de kan være med til at forbedre fordøjelsessystemet. Der er dog nogle vigtige forhold, som du bør overveje, før du gør det til en fast del af din kost.

Forskere afslører: Dette er den maksimale alder, et menneske kan opnå

Hvor længe kan kroppen egentlig holde sig i live, hvis sygdomme og ulykker ikke spiller ind? Et internationalt...