Kan man blive syg af æg, der ikke har været på køl?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Æg spiller en vigtig rolle i de fleste danske hjem og bruges i alt fra morgenmaden til bagværket. Alligevel er nogle forbrugere usikre på, hvordan æg bør opbevares for at undgå risikoen for sygdom.

Hvad er salmonella?
Salmonella er en bakterie, som kan forårsage salmonellose, en mave-tarm-infektion, der typisk viser sig med diarré og generel utilpashed. Bakterien findes i tarmsystemet hos mange dyr, inklusiv landbrugsdyr, og smitten sker primært gennem fødevarer. I Danmark er salmonella i æg blevet en sjældenhed, og antallet af salmonellainfektioner er faldet markant de seneste år, takket være effektiv kontrol og forebyggelse.

Sådan opbevares æg korrekt
Æg bør opbevares ved højst 24 grader og ikke i direkte sollys. Er æggene købt fra køleskabet i supermarkedet, skal de også på køl derhjemme eller opbevares ved maksimalt 12 grader. 

Kondens kan opstå, hvis kolde æg udsættes for varme, hvilket giver bakterier mulighed for at trives. Generelt har bakterier dårligere vækstbetingelser ved køleskabstemperatur, så kølig opbevaring er fornuftig, hvis man vil mindske risikoen for bakterier

Kontrol i Danmark
Risikoen for salmonella i danske æg er meget lav, primært på grund af Danmarks strikse kontrol. Danske hønsebesætninger bliver testet for salmonella hveranden uge, hvilket gør det muligt at opdage og handle på eventuelle tilfælde, før æggene når forbrugerne. Danmark har særstatus i EU, der sikrer, at risikoen også er lav for importerede æg.

Læs også: Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

Opbevar dine æg korrekt
Med den effektive kontrol og de strenge regler i Danmark er risikoen for at blive syg af æg, der ikke har været på køl, minimal. Det er dog altid en god idé at opbevare æg korrekt for at sikre den bedst mulige fødevaresikkerhed.

Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke, Danmarks Tekniske Universitet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Læs også: Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Andre Artikler

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...

Studie peger på mulig metode til at mindske skader ved diabetes

Det er ofte ikke de høje blodsukkertal, der mærkes mest i hverdagen, men de små tegn på, at...

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...