Mere lys
En lysterapilampe er en særlig lampe, der simulerer sollys med en intensitet på op til 10.000 lux. Til sammenligning lyser en almindelig lampe mellem 200-600 lux, hvor solen lyser med hele 32.000-100.000 lux.
Dine øjne får et intenst, men UV-frit lys, når du bruger en lysterapilampe. Lysets stimulerer din hjernes serotoninproduktion, der har en positiv effekt på humøret. Lampen reducerer samtidig melatoninproduktionen, hvilket mindsker træthed og stabiliserer din døgnrytme.
Lysterapien virker mest effektivt, når den bruges om morgenen, og mange oplever øget energi og stabilitet i humøret efter blot 30-60 minutters daglig brug. Derfor er lysterapi en populær metode til at afbalancere energiniveauet i vintermånederne.
Vinterdepression
Lysterapilamper kan også have en positiv effekt på vinterdepression, også kaldet Seasonal Affective Disorder, forkortet SAD. Ifølge Kamilla Woznica Miskowiak, professor og ekspert i behandling af depression, er der solid evidens for, at lysterapi kan afhjælpe vinterdepression. “Det har man fundet i to analyser af resultater fra otte lodtrækningsforsøg med mere end 700 patienter med vinterdepression”, fortæller hun til iForm. SAD udløses ofte af vintermørket, og en lysterapilampe kan kompensere for det manglende dagslys og afhjælpe de depressive symptomer.
Kend til bivirkningerne
Selvom lysterapilamper generelt anses som sikre, kan nogle opleve bivirkninger som hovedpine, øjenirritation eller kvalme. Disse er dog sjældne og forsvinder som regel efter kort tids brug. For optimal effekt bør man undgå at bruge lampen om aftenen, da det kan påvirke søvnkvaliteten. Lider man af øjensygdomme, bør man konsultere en øjenlæge inden brug.
Brugstid og anbefalinger
For den bedste effekt skal du sidde foran lysterapilampen imellem 30-60 minutter hver morgen, afhængigt af lysstyrken. En lampe med 10.000 lux kræver kun en halv times brug, mens lavere lysstyrker kræver længere tid. Sid i cirka en halv meters afstand, og sørg for, at lyset rammer dine øjne. Dog behøver du ikke at kigge direkte ind i lampen. Start med daglig brug i 14 dage, og vurder derefter, om 1-2 gange om ugen er nok.
Artiklen er baseret på informationer fra Professor Kamilla Woznica Miskowiak og Professor Poul Videbech