Is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is på landets hospitaler. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan lave ekstra næringsrige fødevarer.

Forestil dig en afdeling på et af landets hospitaler. Her ligger nogle af de svageste patienter indlagt. Forestil dig så, at det blev muligt for patienterne at få serveret en lækker is, der smager dejligt. Og som ovenikøbet er fyldt med proteiner, der hjælper dem til at bibeholde deres styrke – og får dem til at komme hurtigere ovenpå igen. Oveni hatten kommer proteinerne fra en ressource, som indtil nu kun har været forbeholdt køernes foder; nemlig kløvergræs.

Proteinrig is
Scenariet kan snart blive til virkelighed, hvis det står til projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen, skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2022 fik projektet tilskud på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ’Grønt udviklings- og demonstrationsprogram’ (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer. Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.

“Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs”, siger Vibeke Orlien.

Læs også: Julefrokost uden maveproblemer – sådan klarer du det

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

Udfordringerne
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af, ja, græs.

Den første udfordring er allerede løst. Man er nemlig i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at vi, trods vores kun ene mave, faktisk kan fordøje det.

Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som projektet har arbejdet på at løse. 

Læs også: Sådan undgår du madforgiftning fra ris, pasta og kartofler

Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden.

Den proteinrige planteis skal bl.a. serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi – fx patienter, der er indlagt på landets hospitaler.

Sådan laves isen

  1. Først udvindes græsproteinet.
  2. Dernæst blandes græsproteinet med de andre ingredienser og modnes i køleskabet.
  3. Massen fryses herefter i en ismaskine.
  4. Tilbage er den plantebaserede is.

Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.

Læs også: Tidlig morgenmad kan styrke longevity, viser nyt studie

LÆS OGSÅ: Undgå stress: Spis antioxidanter

LÆS OGSÅ: 12 lækre snacks, der holder dig mæt

Læs også: Disse madvarer kan styrke potensen på naturlig vis

Andre Artikler

Julefrokost uden maveproblemer – sådan klarer du det

Det er snart julefrokostsæson, og det betyder hyggelige sammenkomster, gode grin og rigelige mængder mad.Men for dem med...

Sådan undgår du madforgiftning fra ris, pasta og kartofler

Hvert år smider mange mennesker store mængder ris, pasta, kartofler og andre kornprodukter ud.Men med nogle få...

Tidlig morgenmad kan styrke longevity, viser nyt studie

Forskning peger på, at tidspunktet for dagens første måltid kan have betydning for både helbred og levealder.Det...

Disse vaner skaber et sundt parforhold

De mest harmoniske forhold handler sjældent om store romantiske gestus.I stedet er det de små, bevidste handlinger,...

Julefrokost uden maveproblemer – sådan klarer du det

Det er snart julefrokostsæson, og det betyder hyggelige sammenkomster, gode grin og rigelige mængder mad.Men for dem med...

Sådan undgår du madforgiftning fra ris, pasta og kartofler

Hvert år smider mange mennesker store mængder ris, pasta, kartofler og andre kornprodukter ud.Men med nogle få...

Tidlig morgenmad kan styrke longevity, viser nyt studie

Forskning peger på, at tidspunktet for dagens første måltid kan have betydning for både helbred og levealder.Det...