Is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is på landets hospitaler. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan lave ekstra næringsrige fødevarer.

Forestil dig en afdeling på et af landets hospitaler. Her ligger nogle af de svageste patienter indlagt. Forestil dig så, at det blev muligt for patienterne at få serveret en lækker is, der smager dejligt. Og som ovenikøbet er fyldt med proteiner, der hjælper dem til at bibeholde deres styrke – og får dem til at komme hurtigere ovenpå igen. Oveni hatten kommer proteinerne fra en ressource, som indtil nu kun har været forbeholdt køernes foder; nemlig kløvergræs.

Proteinrig is
Scenariet kan snart blive til virkelighed, hvis det står til projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen, skriver Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2022 fik projektet tilskud på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ’Grønt udviklings- og demonstrationsprogram’ (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer. Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.

“Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs”, siger Vibeke Orlien.

Læs også: Sundhedseksperter advarer: Disse personer bør tænke sig om, før de spiser appelsiner

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal vi måske spise græs

Udfordringerne
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af, ja, græs.

Den første udfordring er allerede løst. Man er nemlig i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at vi, trods vores kun ene mave, faktisk kan fordøje det.

Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som projektet har arbejdet på at løse. 

Læs også: Sådan får du mest ud af dine græskarkerner – tidspunktet gør forskellen

Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden.

Den proteinrige planteis skal bl.a. serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi – fx patienter, der er indlagt på landets hospitaler.

Sådan laves isen

  1. Først udvindes græsproteinet.
  2. Dernæst blandes græsproteinet med de andre ingredienser og modnes i køleskabet.
  3. Massen fryses herefter i en ismaskine.
  4. Tilbage er den plantebaserede is.

Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.

Læs også: Forskning viser, hvordan mandler kan støtte en stabil blodsukkerbalance

LÆS OGSÅ: Undgå stress: Spis antioxidanter

LÆS OGSÅ: 12 lækre snacks, der holder dig mæt

Læs også: Kombinationen af mørk chokolade og disse kosttilskud kan give uønskede reaktioner

Andre Artikler

Vil du blive 100 år? Her er de bedste råd til et længere liv

At blive 100 år er ikke længere så sjældent, som det engang var.Vores livsstil har lige så...

Sundhedseksperter advarer: Disse personer bør tænke sig om, før de spiser appelsiner

Appelsiner bliver ofte hyldet som en af de sundeste frugter – fyldt med C-vitamin, fibre og antioxidanter, der...

Studie undersøger sammenhæng mellem hårfarve og sårheling

En ny række forsøg med mus antyder, at vores hårfarve kan spille en større biologisk rolle, end de...

Nyt studie kortlægger langvarige følger af spiseforstyrrelser

En ny analyse af langvarige sygdomsforløb tegner et tydeligt billede af, hvor alvorlige følger spiseforstyrrelser kan få. Forskere...

Vil du blive 100 år? Her er de bedste råd til et længere liv

At blive 100 år er ikke længere så sjældent, som det engang var.Vores livsstil har lige så...

Sundhedseksperter advarer: Disse personer bør tænke sig om, før de spiser appelsiner

Appelsiner bliver ofte hyldet som en af de sundeste frugter – fyldt med C-vitamin, fibre og antioxidanter, der...

Studie undersøger sammenhæng mellem hårfarve og sårheling

En ny række forsøg med mus antyder, at vores hårfarve kan spille en større biologisk rolle, end de...