Hovedårsagen
Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, KOL, er en sygdom, der langsomt ødelægger lungevævet og forringer luftvejenes funktion. Symptomer som hoste, opspyt og pibende vejrtrækning kan gøre selv simple hverdagsaktiviteter til en kamp. Selvom sygdommen er kronisk, når man først har den, kan den med den rette behandling forebygges og bremses.
Rygning er hovedårsagen til KOL og står for 90 procent af tilfældene i Danmark, da tobakkens kemikalier skaber kronisk betændelse i lungerne. Luftforurening og længerevarende udsættelse for giftige gasser kan dog også øge risikoen for sygdommen
Så mange dør af KOL
I Danmark har omkring 400.000 mennesker KOL, men kun halvdelen af dem anslås at være diagnosticeret. Der dør hver dag 10 personer af sygdommen, og vi topper desværre listen i Europa over flest dødsfald pr. indbygger. I 2021 kostede sygdommen 3.570 danskere livet.
LÆS OGSÅ: Sørgelig verdensrekord til Danmark!
Lungemediciner og seniorforsker Asger Sverrild fra Bispebjerg Hospital påpeger, at udviklingen af medicin til KOL har haltet bagefter sammenlignet med andre sygdomme, men fremhæver, at dette kan ændre sig med de nyeste fremskridt indenfor medicin.
Tid til handling
Der er plads til optimisme, selvom statistikkerne er dystre. Nye medicinske gennembrud og politisk fokus på kroniske sygdomme kan bringe Danmark tilbage på rette spor. Forskere er i gang med at udvikle nye præparater, hvoraf det første højst sandsynligt allerede kommer på markedet i foråret 2025.
Artiklen er baseret på informationer fra Sundhedspolitisk Tidsskrift og Lunge.dk.